Braziliaans auteur Amado overleden

De Braziliaanse schrijver Jorge Amado, bekend van de roman Donã Flor en haar twee echtgenoten, is gisteren op 88-jarige leeftijd in Salvador Bahia aan een hartaanval overleden. De eeuwige Nobelprijskandidaat Amado, wiens werk in meer dan vijftig landen vertaald werd, gold als de grijze eminentie van de Braziliaanse literatuur; van zijn boeken werden wereldwijd twintig miljoen exemplaren verkocht.

In zijn romans vereeuwigde Amado het dagelijks leven in Bahia, `de meest Afrikaanse deelstaat van Brazilië'. Zijn populariteit groeide eind jaren zeventig internationaal door de verfilmingen van Doña Flor e seus dois maridos (met Sonia Braga) en Gabriela (met Sonia Braga en Marcello Mastroianni). In Nederland is zijn werk weinig vertaald en niet meer leverbaar.

In een reactie op Amado's dood noemde de Braziliaanse president Cardoso de in zijn jeugd zeer geëngageerde Amado ,,iemand die altijd aan de kant van de onderdrukten stond''. Hij prees Amado's taal als ,,een Portugees dat de vijf zintuigen verleidde vol kleuren, geluiden, geuren en smaken''. De regering van de deelstaat Bahia, waar Amado in 1912 geboren werd, kondigde drie dagen van rouw af.

Amado begon zijn carrière als een politiek geëngageerde auteur, die schreef over de onderdrukking van de cacaoboeren in Bahia. Na een periode van vrijwillige ballingschap in onder meer Parijs wijdde hij zich in de jaren vijftig aan lichtvoetige romans waarin fantasie en werkelijkheid door elkaar liepen.

Jorge Amado, die was getrouwd met de eveneens zeer succesrijke romanschrijfster Zelia Gattai (84), wordt vandaag gecremeerd.

necrologie: pagina 9