Adriaanse blij met rentree Arveladze

Ajax-trainer Co Adriaanse is contractueel niet verplicht om zich te conformeren aan de richtlijnen van de directie van Ajax wanneer die besluit om spits Shota Arveladze aan de kant te houden in het geval de speler zijn contract met Ajax niet verlengt.

Gisteren hief de directie het speelverbod van de Georgische voetballer op. Opgelucht reageerde Adriaanse op het verlossende telefoontje van technisch-directeur Leo Beenhakker dat hij Arveladze morgen toch mag opstellen in het eerste duel met Celtic in de voorronde van de Champions League.

Hoewel Adriaanse richtlijnen van de directie naast zich neer mag leggen, heeft hij begrip voor de argumenten van de directie om Arveladze aan de kant te houden als hij zijn dit seizoen aflopende contract niet verlengt. ,,Het lijkt me logisch dat de coach het beleid van de directie volgt. Formeel behoor ik als directeur betaald voetbal bij Ajax ook tot de directie'', stelde Adriaanse. ,,Maar ik ben daar na goed overleg uitgestapt toen Beenhakker als technisch-directeur werd aangesteld.''

Algemeen-directeur Arie van Eijden maakte gisteren al bekend dat het speelverbod voor Arveladze weer is opgeheven nu ,,een streepje licht zichtbaar is geworden'' in de slepende onderhandelingen over een nieuw contract met de Georgische aanvaller.

,,Ik ben blij dat onze topscorer weer beschikbaar is'', zei Adriaanse. De coach van Ajax roemde niet alleen de kwaliteiten van Arveladze, maar constateerde tevens dat de 27-jarige aanvaller ,,geliefd is bij zijn collega's''. Adriaanse kan Arveladze goed gebruiken in de cruciale wedstrijd tegen Celtic, want hij toonde zich onder de indruk van de Schotse kampioen. Vooral de teamspirit bij Celtic was Adriaanse opgevallen. ,,Je voelt meteen de tradities als je het stadion van Celtic binnenkomt'', zei hij. ,,De spelers stralen de liefde voor hun club ook uit op het veld. Hun passie is niet alleen zichtbaar in de yell waarmee ze elkaar voor een wedstrijd oppeppen.'' Maar Ajax zal zich ook moeten wapenen tegen de fysieke kracht van de ervaren Schotten en de trefzekerheid van de gevaarlijke spitsen Sutton en Larsson, die sinds vorige week worden gesteund door de van Coventry City overgekomen Hartson. ,,Het zegt genoeg over de kracht van Celtic dat de ploeg kampioen is geworden met twintig punten voorsprong op een topclub als Glasgow Rangers.''

Vorig jaar was Adriaanse nog een van de kandidaten voor de trainersfunctie bij Celtic, die nu door Martin O'Neill wordt vervuld. Jaloers is Adriaanse in elk geval op de aanhang van Celtic. Bijna 8.000 Schotse supporters zullen hun club morgen in de Arena steunen. ,,In Nederland overheerst vaak de negatieve coaching'', constateerde Adriaanse. ,,Onze supporters zijn tegen de scheidsrechter, de tegenstander of het beleid van de eigen club. Ze steunen de club pas als het niet meer nodig is, als Ajax met 8-0 voorstaat tegen Sparta. De Schotse fans zijn supporters in de ware zin van het woord.''