`Zimbabwe gaat olie invoeren uit Soedan'

Zimbabwe wil olie uit Soedan importeren. Enkele andere Afrikaanse landen zijn eveneens in overleg met Soedan om de omstreden olie te kopen. De VS, Westerse pressiegroepen en de Zuid-Soedanese verzetsbeweging zijn sterk gekant tegen winning van de olie omdat de opbrengsten door de Soedanese regering worden aangewend in de burgeroorlog.

De Zimbabweaanse krant The Independent meldde vrijdag dat de onderhandelingen met Soedan zich in een vergevorderd stadium bevinden. Zimbabwe heeft zich sinds het uitbreken van de Soedanese oorlog in 1983 altijd een trouwe bondgenoot getoond van het Soedanese Volksbevrijdingsleger (SPLA), dat in Zuid-Soedan strijdt tegen overheersing door het gearabiseerde noorden. Het leverde wapens en andere goederen aan het SPLA, dat een diplomatieke vertegenwoordiging heeft in de hoofdstad Harare.

De politieke sympathieën van zwart-Afrikaanse landen voor de strijd van de zwarte Zuid-Soedanezen tegen de regering in Khartoum lijken te vervagen in het licht van de goedkope olie. Alle lidstaten van het economische samenwerkingsverband Comesa kunnen vrij goederen aan elkaar verkopen. Soedan is het enige olieproducerende land van Comesa en daarmee aantrekkelijk voor armlastige naties op het continent.

Het meest vergaande akkoord met Soedan sloot Ethiopië, dat jarenlang zijn grondgebied aan het SPLA beschikbaar stelde als uitvalsbasis voor de rebellen. De regering in de Soedanese hoofdstad Khartoum kwam onlangs overeen dat het vanaf volgend jaar 85 procent van de Ethiopische oliebehoefte gaat leveren. Dit bespaart Ethiopië jaarlijks 7 miljoen dollar.

Ook Kenia, waar de belangrijkste vertegenwoordigers van het SPLA zich ophouden, onderhandelt met Soedan over olie. Hierover ontstond een controverse, omdat de Keniase regering regionale vredesinitiatieven leidt en sterk sympathiseert met de Zuid-Soedanezen. Een Soedanese handelsdelegatie deed vorige maand Zuid-Afrika aan, maar daar besloot de regering uit politieke overwegingen geen Soedanese olie te kopen.

Soedan produceert 250.000 vaten per dag en verdient daar dagelijks een geschatte 2 miljoen dollar mee. De oliewinning vindt goeddeels plaats in oorlogsgebied.