Zieken en sukkels

Nou, eerst maar even iets bekennen. Toen ik zag dat BNN (omroep met als motto: effe lekker knallen) een programma ging uitzenden over `taboekwalen' als overbeharing, incontinentie en Gilles de la Tourette, dacht ik: dat wordt aapjes kijken. Dat wordt een programma waarin een schreeuwerige presentator de wereld verdeelt in wijtjes (hij en de kijkers) en zijtjes (de zieke zielepoten) en ons zo veilig als in een safaripark langs de stumpers der natuur loodst, waarna we voluit blij kunnen zijn dat wij `het' niet hebben.

Zo'n programma is Je zal het maar hebben niet, blijkt na het zien van de eerste aflevering, over allergieën. Op één punt had ik wel gelijk. Presentator Patrick Lodiers deelt de wereld inderdaad in wij en zij. Maar anders. `Wij', dat zijn de good guys, dat zijn de zieke mensen, dat is de presentator zelf en dat zijn wij als kijkers. `Zij', dat zijn al diegenen die intolerant zijn of gewoon te stom om door te hebben hoe het zit; de mensen die niet snappen dat iemand er niet voor kiest om een voedselallergie te hebben, en wel een broodje met alleen sla moet bestellen, of mensen die niet begrijpen dat iemand allergisch kan zijn voor zonlicht. En dat zijn pas echt ontzettende sukkels.

Patrick Lodiers, type jong en wild, doet soms een beetje te veel zijn best om dat te laten zien. Dat hij op straat mensen aanspreekt of ze een hap van zijn broodje willen nemen, ,,want ik ben allergisch voor tomaat en nou kan het zijn dat er plakjes tomaat in hetzelfde bakje als de komkommer hebben gelegen'', is nog wel grappig. ,,Proeft u echt niks, kunt u ook een hapje van de kaas proberen? Daar zit dat vocht op.'' Maar als hij, zogenaamd daglichtallergisch, als een wild spook onder een enorme zwarte doek naar een pinautomaat struikelt, begrijp je best dat een aanvankelijk behulpzaam meisje wegvlucht, zo in de maling genomen als ze zich moet voelen.

Afgezien daarvan zijn zowel de toon als het informatiegehalte van het programma helemaal goed. Lodiers babbelt ogenschijnlijk maar een eind weg met Marcel (hooikoorts), Rianne (daglichtallergie) en Sabine (voedselallergie) en met een allergoloog, maar hij durft wel álles te vragen: waarom Sabine zo dik is als ze bijna niks mag eten, wat Riannes vriendje ervan vindt dat zij 's zomers nooit naar het strand kan, of Marcel even in een berg hooi wil gaan liggen zodat we kunnen zien wat er gebeurt. Everything you always wanted to know but were afraid to ask. Lodiers' ontwapenende openheid maakt dat hij altijd aan hún kant blijft staan. En wij met hem.

Je zal het maar hebben. BNN, Ned.2, 20.32-21.08u.

    • Ellen de Bruin