Wallonië tracht Nederlandse `piratencamping' te sluiten

`Vakantie anders', zo luidde de aanprijzing van een kampeervakantie voor zo'n vijftig Nederlanders in het Ardenner dorp Lierneux bij Verviers. En anders is het geworden. Afgelopen woensdag moesten de Nederlanders na een dreigement van de politie spoorslags vertrekken. Kampleider Luc Uiterwijk van de organisatie `Zomerweken in de Ardennen' werd naar eigen zeggen geboeid afgevoerd en bracht de rest van de middag door op het politiebureau.

Volgens de autoriteiten van het gewest Wallonië, bevoegd voor toerisme, gaat het om een illegale camping. De tenten bij de boerderij mochten nog wel, maar de twee caravans en enkele sanitaire installaties maakten het geheel volgens de Waalse toeristencommissaris Eric Jurdan tot een ,,piratencamping''. In Le Soir, dat de zaak zaterdag in de publiciteit bracht, zei Jurdan dat wild kamperen in Wallonië vaker voorkomt. ,,Maar het is voor het eerst dat we met een zo goed georganiseerde illegale camping te maken hebben.''

Volgens Uiterwijk is in het weekeinde toch weer een zestigtal nieuwe Nederlandse toeristen aangekomen. Op het programma staan activiteiten als kanovaren en meditatie. ,,Alles draait'', aldus Uiterwijk vanmorgen. De kampleider voert overleg met het parket om een nieuwe politie-actie te voorkomen. De twee caravans op het terrein zijn weggehaald, maar de sanitaire installaties staan er nog. ,,Ik kan toch geen gat in de grond graven.'' Volgens Uiterwijk is er geen sprake van overtreding van de regels omdat de activiteiten korter duren dan zestig dagen. Bovendien had hij toestemming gekregen van de burgemeester van Lierneux.

Burgemeester Louis Gaiotti bevestigt dat. Hij zegt de gang van zaken te betreuren. ,,Misschien is hij met die installaties en caravans wat te ver gegaan. Maar met de tenten kan hij blijven.'' Gaiotti zegt ook ,,geërgerd'' te zijn over het optreden van de Waalse autoriteiten, die de politie hadden ingezet. ,,De politie valt onder mijn verantwoordelijkheid, maar ze hadden me niet eens ingelicht. U weet hoe dat hier in België gaat. Je hebt niets te zeggen.''