Vuurwerk Cisco kan beurs wakker schudden

Een stroom halfjaarcijfers moet deze week zorgen voor inspiratie op de matte zomerbeurs.

Het seizoen van de halfjaarcijfers komt deze week goed los, met donderdag als topdag. Dan komen zowel Reed Elsevier, TPG als Aegon met hun resultaten. Bij de verzekeraar Aegon zal de discussie over de rol van beleggingsresultaten in de winst- en verliesrekening een nieuwe impuls krijgen met de publicatie van de halfjaarwinst. Aegon smeert die resultaten uit over een aantal jaren met als doel het onderliggende beeld van de winstontwikkeling niet te laten verstoren door de nukken van de financiële markten. Critici stellen dat zo'n presentatie de buitenwereld het zicht op Aegons resultaatsontwikkeling juist ontneemt. Analisten verwachten overigens een stijging van 11 procent van de winst per aandeel in het eerste halfjaar, tot 0,84 cent.

Op het Damrak komt ook telecombedrijf Versatel met halfjaarcijfers op dinsdag, maar in de technologiehoek zal het nieuws gedomineerd worden door het Amerikaanse Cisco Systems. Geruchten over een nieuwe winstwaarschuwing circuleerden de afgelopen week op Wall Street, maar die waarschuwing bleef uit. Of dat goed nieuws is, moet dinsdag blijken, als Cisco samen met zijn winstcijfers ook een voorspelling zal doen over de rest van het jaar.

Bij de macro-economische cijfers springen deze week Italië en de Verenigde Staten in het oog. Donderdag komt Italië als een van de eerst grote euro-landen met de economische groei over het tweede kwartaal. Analisten voorzien een groei ten opzichte van de zelfde periode vorig jaar met 2,2 procent, maar van kwartaal op kwartaal wordt een stagnatie voorzien. Niet alleen is het cijfer van belang voor de inschatting van de economische groei in de andere euro-landen. Het geeft ook een indicatie of het land zijn begrotingstekort niet verder ziet oplopen dan de maximaal 1,9 procent van het bbp die het Internationale Monetaire Fonds verwacht van Italië.

In de VS wordt het morgen interessant. Dan presenteren de Amerikanen de productiviteit in het tweede kwartaal. In het eerste kwartaal daalde die productiviteit op `geannualiseerde' kwartaalbasis met 1,2 procent, voor het tweede kwartaal wordt op die basis een stijging met 1,5 procent voorzien. Na alle recente revisies van het Amerikaanse bruto binnenlands product zou dat cijfer in de praktijk wel eens tegen kunnen vallen.