Tienduizenden in kou en regen

Dansfestijn Dance Valley in Spaarnwoude liep dit weekend uit op een urenlange wandeltocht. Wie is verantwoordelijk voor het onderkoeld raken van honderden feestgangers? `Op mijn kaartje stond nondeju dat vervoer was gegarandeerd.'

Caroline Braams wikkelt het zilverfolie af en laat haar kleding zien: een rokje en een topje. ,,Daar ga ik toch geen trui of een regenjas bij dragen'', zegt ze verbaasd op de vraag waarom ze geen warme en droge kleding had meegenomen naar Dance Valley in Spaarnwoude, het grootste openluchtdansfestival van Europa.

De 19-jarige Zoetermeerse werd in de nacht van zaterdag op zondag met onderkoelingsverschijnselen opgevangen in de brandweerkazerne van IJmuiden. ,,We hadden geluisterd naar het afsluitende optreden van Orbital op het hoofdpodium. Waanzinnig'', vertelt ze. Toen ze het recreatieterrein waar het dansfeest voor de zevende keer wordt georganiseerd wilde verlaten, waren er geen bussen. ,,Er schoven donkere wolken voor de maan en vervolgens ging het hozen.'' Met tienduizenden liep Caroline zo'n vijf kilometer over een fietspad van drie meter breed. ,,In de stromende regen, maar er was ons beloofd dat aan het einde bussen zouden staan.'' Ze zucht. ,,Die waren er dus niet.''

Met een groepje vrienden en vriendinnen zijn ze vervolgens richting het Amsterdamse station Sloterdijk gegaan. Lopend, schoenen in de hand. ,,Ik kreeg het ijs- en ijskoud. We probeerden nog een taxi te bemachtigen, maar die waren allemaal bezet.'' Na ruim twee uur lopen, werden ze opgepikt door een busje dat hen op advies van een EHBO'er naar de brandweerkazerne in IJmuiden bracht, omdat ze het zouden lijden aan onderkoelingsverschijnselen. Bij de brandweer kregen ze een handdoek, een deken van zilverfolie, en koffie uit een plastic beker. Aan het eind van de zondagochtend zijn de meeste feestgangers door familie of vrienden opgepikt bij de brandweerkazerne.

Onderkoeling of hypothermie ontstaat als de lichaamstemperatuur te ver daalt, legt EHBO'er Maarten Blok uit. ,,Per uur daalt de lichaamstemperatuur met één graad.'' De patiënt voelt zich moe en slaperig omdat processen in het lichaam verstoord raken. De stofwisseling vertraagt en de zuurstofbehoefte wordt minder. ,,Als deze situatie te lang duurt kunnen de gevolgen zeer ernstig en zelfs dodelijk zijn'', zegt Blok. ,,Maar onderkoeling na afloop van een dansfeest als Dance Valley is niet ernstig. Het is voldoende om de patiënten in een isolerende foliedeken te wikkelen, totdat ze weer op temperatuur zijn.'' Hartslag en bloeddruk worden in de gaten gehouden. ,,Als iemand ook nog flink gedronken heeft of pillen heeft geslikt kan het hart behoorlijk van slag raken. Een aantal van deze mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis en blijven onder controle totdat hun roes is uitgewerkt.''

In het Kennemer Gasthuis in Haarlem werd een noodplan in werking gesteld en werden uiteindelijk veertig mensen binnengebracht met onderkoelingsverschijnselen. ,,34,8 graden is de laagst gemeten lichaamstemperatuur'', zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. ,,Pas als de temperatuur onder de 33 graden zakt, kunnen er grote problemen ontstaan.''

Het openluchtfestijn Dance Valley maakte een onstuimige groei door. In 1995, toen het festival voor de eerste keer werd georganiseerd, trok het achtduizend bezoekers. Een jaar later waren dat er twaalfduizend oplopend tot zestigduizend in 2000. Volgens de organistie waren er dit jaar tachtigduizend betalende bezoekers (een kaartje kost 100 tot 150 gulden), maar de politie Kennemerland spreekt van negentigduizend.

,,Het was een waanzinnig feest'', zegt Rob Snoek uit Rotterdam. ,,De performances waren te. Maar die Luts (de organisator, red.) kan ik wel killen. Ik heb honderd gulden voor een kaartje betaald, waar nondeju opstaat dat het vervoer is gegarandeerd.'' Briesend vertelt hij dat hij zaterdagmorgen anderhalf uur heeft moeten lopen om het fesitival te bereiken en zaterdagnacht drie uur. ,,Ik kom hier nooit weer. Het leek wel de avondvierdaagse.''

,,Wij hebben zaterdag alleen maar pleisters op blaren geplakt'', zegt Jan Krul van Educare, de organisatie die op het festivalterrein de medische voorziening verzorgde. ,,De meeste bezoekers hadden niet gerekend op zo'n lang voettocht.''

Dat het festival dit jaar opnieuw zou groeien, was voor burgemeester A. Hertog van de gemeente Velsen geen verrassing. Wel verwijt hij de organisatie dat er te weinig pendelbussen waren. Organisator D. Luts verwerpt deze kritiek. ,,Er waren genoeg bussen, maar die stonden in de file omdat taxi's gebruikmaakten van een weg die exclusief voor bussen was bedoeld.''

Taxichauffeur Bert Hertog (standplaats Sloterdijk): ,,Wij deden gewoon ons werk.'' Hij verwerpt de kritiek van burgemeester Hertog dat de taxi's extra geld vroegen voor de rit naar Spaarnwoude. ,,Als mensen bij mij in de taxi stappen zet ik de meter aan; daar valt niet mee te op te lichten, lijkt me.''

In de vergunning staat dat Dance Valley met de politie afspraken zou maken over ,,de afvoer'' van de bezoekers. ,,We hebben met de politie afgesproken dat er honderddertig bussen zouden rijden en dat er geen taxi's zouden rijden op de afgezette wegen. De politie heeft toch taxi's en auto's doorgelaten en daar begon de ellende.'' De politie Kennemerland kon aan het begin van de middag hier niet inhoudelijk op reageren. ,,We onderzoeken de zaak.''

Maar Luts steekt de hand ook in eigen boezem. ,,We moeten volgend jaar weer kleinschaliger; dit jaar was een maatje te groot. Dance Valley trok vorig jaar zestigduizend bezoekers en toen verliep het festival vlekkeloos.''