Telecombedrijven in Amsterdam geliefd

Het was de ochtend van de telecom op de Amsterdamse beurs. In reactie op berichten over British Telecom in de Britse zondagspers won KPN 3,4 procent en Versatel 7,2 procent. Volgens de berichten heeft een bankenconsortium een bod van 64,5 miljard gulden op het lokale netwerk van BT uitgebracht.

Hoewel analisten dit bod te laag vinden, plukten de Nederlandse telecomfondsen er vanochtend wel de vruchten van. KPNQwest, onderdeel van KPN, bleef achter met een winst van 1 procent. Dat Versatel zo hard steeg, houdt ook verband met de bekendmaking van de halfjaarcijfers morgen. Getronics, technologiefonds pur sang, won 3 procent tot een koers van 3,73 euro.

De AEX-index steeg met 0,8 procent naar 5.779 punten. Van de 25 hoofdfondsen stonden er slechts twee op verlies. Philips stond met een zeer licht verlies van 0,03 procent in het rood. Uitgever VNU verloor ook licht. Bronnen binnen het concern lieten gisteren weten dat de uitgever dichtbij de verkoop van de onderwijsuitgaven van het concern is, met investeerder 3i als koper.

Ook branchegenoot Elsevier wordt positief beoordeeld. De uitgever komt donderdag met cijfers. Het aandeel steeg bijna een procent naar 13,97 euro.

Na flinke verliezen vorige week krabbelde handelsconcern in kantoorartikelen Buhrmann weer op met een koerswinst van 3 procent. Beleggers wilden de neergang van vorige week corrigeren. TNT Post Groep stond met de bekendmaking van de halfjaarcijfers later deze week op een winst van 1 procent. Het verzekeringsconcern Aegon komt donderdag met halfjaarcijfers, en werd daar vooraf al voor beloond met een koersstijging van 2,8 procent. Analisten schatten de resultaten van de verzekeraar positief in en beleggers volgen die denkwijze. Aan het begin van de middag stond het aandeel 2,2 procent in de plus op 32,20 euro.

Unilever, vrijdag na de publicatie van de halfjaarcijfers een van de grote dalers, maakte iets van het verlies goed en steeg in de ochtend met bijna een procent naar 67,20 euro.

In de Midkap van middelgrote fondsen viel KLM op. Het aandeel steeg met 2,5 procent tot 18,85 euro. De luchtvaartmaatschappij maakte voorbeurs bekend geen nieuw personeel meer te werven en te schrappen op onrendabele routes. Ook speelden de geruchten dit weekend over een toenadering van British Airways een rol bij de plus van KLM.

Aan de lokale markt verloor bouw- en baggerconcern HBG vroeg in de ochtend ruim 10 procent. Een onderzoek van de Amsterdamse Ondernemingskamer bracht het concern een stap dichter bij de voorgenomen baggerfusie met Ballast Nedam.