Servië: geen nieuwe uitleveringen

De Servische premier Zoran Djindjic sluit uitlevering van president Milan Milutinovic van Servië en een aantal andere verdachten van oorlogsmisdaden aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag uit, omdat ze parlementaire onschendbaarheid bezitten of militairen zijn.

Tegen het blad Blic zei Djindjic dat ,,mensen op wie bepaalde wettelijke maatregelen van kracht zijn'', niet aan het VN-tribunaal worden uitgeleverd. Dat zou gelden voor verdachten met parlementaire onschendbaarheid en mensen ,,die niet vallen onder de jurisdictie van de burgerlijke autoriteiten''. Djindjic voegde daar aan toe dat het VN-tribunaal de huidige lijst van verdachten niet moet uitbreiden, omdat het thema anders een brandpunt in de binnenlandse politiek blijft.

Dat zou betekenen dat enkele medewerkers van de inmiddels wel aan Den Haag uitgeleverde ex-president Slobodan Miloševic niet worden uitgeleverd, omdat ze parlementaire onschendbaarheid bezitten. Het zou daarnaast betekenen dat de zogenoemde `drie van Vukovar' niet worden uitgeleverd, omdat zij militairen zijn. Dat geldt ook voor de voormalige stafchef van het Joegoslavische leger, generaal Dragoljub Ojdanic.

De `Drie van Vukovar' zijn officieren van het Joegoslavische leger, die in de herfst van 1991 in de Kroatische Vukovar betrokken waren bij de massamoord op meer dan tweehonderd zieken en gewonden. De oud-medewerkers van Miloševic die op de lijst van verdachten van het tribunaal staan zijn de Servische president Milutinovic, ex-stafchef Ojdanic de vroegere Joegoslavische vice-premier Nikola Šainovic en de Servische oud-minister Vlajko Stojiljkovic.