Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Over de opvatting van de Duitse onderzoekster Riti Wildegans die meent dat Vincent van Gogh niet zelf zijn oor heeft afgesneden, maar dat zijn vriend en mede-schilder Gauguin dat deed. Haar theorie is omstreden. Ned.2, 18.20-18.43u.

Netwerk. Reportage over de Japanse kamikazepiloten die tijdens de Tweede Wereldoorlog op bevel van de keizer gedwongen werden te sterven. Zij moesten vijandelijke schepen aanvallen waarbij vaststond dat zij het niet zouden overleven. Toch ging er wel eens wat mis en overleefde de piloot de aanval. Een aantal piloten vertelt hun verhaal. Ned.1, 20.31-21.01u.

Nova. Onder meer over het opnieuw oplaaien van de MKZ-besmetting in Engeland en de eventuele effecten van een herbesmetting in ons land. Verder een discussie tussen een voor- en tegenstander van de liquidatiepolitiek van Israël op Palestijnen. Ned.3, 22.30-22.50u.

DOCUMENTAIRES

Je zal het maar hebben. Over ziektes. Zie TV-vooraf. Ned.2. 20.32-21.08u.

Conquistadors. Serie over de Spaanse verovering van de Nieuwe Wereld met vanavond de zoektocht naar het mythische El Dorado in 1541. Hierbij werden de rivieren in het Amazone-gebied voor het eerst bevaren. BBC2, 20.10-21.00u.

4 x 4. Over de veiligheid van ons voedsel met aandacht voor de campylobacter-bacterie in de koelcellen van de supermarkt, illegale vleesimporten, extra sulfiet in wijnen zonder vermelding op het etiket en de eetgewoontes van de Engelsen. Afl.: Guess what's coming to dinner. BBC1, 20.30-21.00u.

Dokwerk: Politieke kopstukken: Vladimir Poetin. Zie TV-vooraf. Ned.3, 21.00-22.00u.

Kwesties. Zwanger worden en kinderen krijgen lijkt erg vanzelfsprekend, maar bij een op de zes echtparen lukt het niet. De medische wereld biedt echter tal van oplossingen aan. Canvas, 21.00-21.50u.

What the Romans did for us. Herhaling van een serie over de uitvindingen die de Romeinen in Engeland introduceerden. De Romeinen legden met veel precisie en vakmanschap lange wegen aan. Ook gebruikten zij nieuwe technieken voor de mijnbouw. BBC2, 21.30-22.00u.

Bezoekuur. In deze negende aflevering aandacht voor de vereniging de Zonnebloem die vakantiereizen voor langdurig zieken en lichamelijk gehandicapten organiseert. Tijdens de Rijnreis naar Duitsland, speciaal voor mensen tot 45 jaar, ontmoeten we Theo en Leny Stoop. Ned.1, 22.23-22.53u.

De ontdekking van Kloosterburen. Deze slotaflevering van de herhaalde serie over een plattelandsdorp aan het einde van de 20ste eeuw gaat over de toekomst van het dorp en de teloorgang van het landschap door schaalvergroting. Ned.1, 22.53-23.43u.

TB Time Bomb. Verlammende polio en dodelijke tuberculose waren veel voorkomende ziekten aan het eind van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Deze latente ziektes kunnen heel gemakkelijk weer de kop opsteken, ondanks de overtuiging dat de moderne wetenschap ze heeft verslagen. National Geographic Channel, 23.00-24.00u.

Die verschwundene Grenze. Over de voormalige grenzen van West-Berlijn met interviews, verhalen, foto's en anekdotes van tien jaar na de val van de Muur. ZDF, 0.15-1.35u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Interview met de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki over onder andere de ongelijke verdeling van de rijkdom in het land, de fatale gevolgen van aids en de criminaliteit. BBC World, 20.30-21.00u.

AMUSEMENT & DRAMA

Markant Nederland. Toeristisch programma met onder meer een cursus paardenmennen, schaapskooien en zandvlaktes op de Veluwe. Ned.1, 17.38-18.07u.

De achtbaan. Serie waarin jonge programmamakers een film mogen maken. Twee journalisten van Internetredactie Scoop worden geconfronteerd met een mysterieuze moordzaak. De moord lijkt verdacht veel op een oude legende Het huis met de hoofden. Met in de hoofdrollen Mike Libanon en Nellerike de Voogd. Ned.3, 19.37-20.05u.

BNN at work: Canada. Presentatoren van BNN proberen in Canada werk te vinden bij onder anderen houthakkers en worstelaars. Ned.2, 21.08-22.10u.

Kongo. Derde aflevering in een Belgische dramaserie over het einde van het koloniale tijdperk in Belgisch Kongo gaat over het verkrijgen van grond voor het oprichten van een nieuwe missiepost maar het stamhoofd weigert. VRT, 21.45-22.35u.

MUZIEK

Single Luck. Herhaling van een serie uit 1997 over muzikale eendagsvliegen behandelt de geschiedenis van het nummer van de Limburgse band Pussycat die in 1975 een wereldhit scoorde met Mississippi. Ned.3, 20.32-21.00u.

SPORT

WK Atletiek. Rechtstreeks verslag van het WK Atletiek in Canada. Ned.2, 0.05-3.05u.

FILM

First Knight (Jerry Zucker, 1995, VS). Zucker maakte eerder Airplane en Naked Gun, maar komt nu op de proppen met een samenvatting van de legende van koning Arthur volgens Hollywood. Lancelot Richard Gere loopt voortdurend met een zelfgenoegzaam lachje om de lippen en een te krap T-shirt over zijn bodybuildersborst. Ook met Julia Ormond en het Schotse accent van Sean Connery. SBS6, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Freefall (John Irvin, 1993, VS). Krankzinnige man veroorzaakt vliegtuigongeluk in de bergen van Colorado. Van de regisseur van Ghost Story en Raw Deal. Net5, 20.35-22.15u., onderbroken door reclame.

Collision Course (Lewis Teague, 1989, VS). Doldwaze komedie rond gestolen auto-onderdeel uit Detroit waarnaar een Japanse en Amerikaanse detective samen op zoek zijn. V8, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Exit in Red (Yurek Bogayevicz, 1996, VS). Mickey Rourke speelt routine-hoofdrol in moderne film noir. Ex-psychiater krijgt een door een gefortuneerde femme fatale gepleegde moord in de schoenen geschoven. RTL5, 22.00-23.50u., onderbroken door reclame.

Body Heat (Lawrence Kasdan, 1981, VS). Latere regisseur van The Big Chill debuteerde met pakkend broeierige, naar de film noir lonkende thriller. Eveneens debuterende Kathleen Turner speelt een gefortuneerde dame die vurig overspel pleegt met de niet al te snuggere advocaat William Hurt. Zij haalt hem over haar echtgenoot te vermoorden in wat inderdaad een variatie mag heten op The Postman Always Rings Twice. ZDF, 22.15-24.00u., nagesynchroniseerd.

Douce (Claude Autant-lara, 1943, Franktijk). Relatiefilm met desastreuze gevolgen. Aan het einde van de negentiende eeuw komen twee tegengestelde werelden, die van de meesters en ondergeschikten elkaar in een aristocratisch hotel tegen. Lerares Madeleine Robinson heeft een geheime relatie met penningmeester Roger Pigaut terwijl Odette Joyeux (Douce) van een relatie met hem droomt. TV5, 22.15-24.00u.

100 % (Patrick Minks en Pol Eggermont, 2000, Nederland). Korte komedie waarin in tien korte scènes tien liefdesparen kibbelen over relatieproblemen, botsende principes, verlangen, kinderwens, geilheid, gemakzucht en tijdsduur van de liefde.

Ned.3, 23.45-0.15u.

Harlow (Gordon Douglas, 1965, VS). Biopic over Jean Harlow (Carroll Baker), groot actrice uit de jaren dertig, wiens leven in tegenstelling tot haar filmrollen desastreus verliep. Ook met Angela Lansbury. Morgen, SBS6, 13.00-15.10u., onderbroken door reclame.

Pandora and the Flying Dutchman (Albert Lewin, 1951, Engeland). Amerikaanse zangeres Ava Gardner valt in Spanje voor mysterieuze vreemdeling James Mason, achter wie een legendarische, overleden zeekapitein schuil blijkt te gaan. Film neemt zichzelf te serieus. Morgen, BBC2, 14.20-16.20u.

RADIO

Radio Urbania. Gast is voorzitter Winston Kout van het Kwakoe Zomer Festival. dat dit jaar voor de 26ste keer wordt gehouden in de Amsterdamse Bijlmermeer. Ook is Kout voorzitter van het 30 juni/1 juli-comité, dat sinds 1993 de herdenking van het slavernijverleden organiseert. 747AM, 18.30-19.10u.

Zomeravondconcert. Onder leiding van Dennis Russel Davies speelt het Wiener Radio Symphonic werken van Aaron Copland, Kurt Weill, K.A. Hartman en Charles Ives. Radio 4, 20.02-24.00u.

De avonden. In het eerste uur opnamen uit het radiowerk van de in 1991 overleden dichter en voordrachtskunstenaar Johnny van Doorn. In het tweede uur hoogtepunten uit de radioreis die Harry Muskee maakte over de blues in het zuiden van de Verenigde Staten. 747AM, 22.02-24.00u.

Schaatsen. Een psychoanalytisch onderzoek naar ons nationaal sportfenomeen: schaatsen. In Nederland is schaatsen geen sport, maar een gekte. Een Elfstedentocht is het ultieme feest van de natie. Meer dan een eeuw geleden maakte Jaap Eden geschiedenis door in Hamar op de 5000 meter een wereldrecord te vestigen in 8.37,6. Dit record hield 17 jaar stand. Radio 1, 0.04-0.45u.

Halte 747. Reportages vanaf de Camping Bakkum op het terrein van de provinciale Waterleiding waar veel mensen uit de binnenstad van Amsterdam in het weekend en 's zomers in huisjes en caravans camperen. Morgen, 747AM, 13.05-13.30u.

Faros. Reportage en gesprekken over het Waddeneiland Ameland dat als proeftuin wordt gezien voor de gaswinning rond de Waddenzee. Onder anderen met de Delftse hoogleraar die vertelt over hoe men bodemdaling kan verklaren en meten. Morgen, 747AM, 13.30-14.00u.