Rode sla met blauwe kaas en aardappelsla met makreel

Twee recepten voor salades voor 4 personen. De rood/blauwe sla wordt als volgt gemaakt. Ontvel de bieten en snijd ze in dunne plakken. Snijd de gepelde uien in dunne ringen. Snijd een stukje van de onderkant van de radicchio en haal de bladeren los. Was en droog de bladeren. Maak de vinaigrette door 4 delen olie, waarvan 2 delen zonnebloem- en 2 delen notenolie, te mengen met 1 deel azijn of citroensap en zout en peper. Voeg aan de vinaigrette nog wat pittige mosterd toe. Verdeel de sla over de borden. Leg de plakjes biet en uiringen op de sla. Strooi er verkruimelde roquefort op. Voorzie deze salade van vinaigrette.

Het recept voor de tweede salade: Kook de nieuwe, gekrabte, aardappels gaar. Laat ze afkoelen. Snijd de makreelfilet in stukjes. Schep voorzichtig aardappel, komkommer, makreel, peterselie, citroensap en yohgurt door elkaar. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Indien er anti-vis mensen aanwezig zijn: vervang de makreel door blokjes chorizo.

    • Anne Scheepmaker