Pavel verrassende winnaar Montreal na zege op Rafter

De Roemeense tennisser Andrei Pavel zorgde gisteren in de finale van het toernooi in Montreal voor een verrassing door de als negende geplaatste Australiër Patrick Rafter te verslaan.

In drie sets (7-6, 2-6 en 6-3) schreef de ongeplaatste Pavel voor het eerst in zijn carrière een toernooi uit de Masters Series op zijn naam. In San Diego prolongeerde Venus Williams haar titel door in twee sets (6-2 en 6-3) af te rekenen met Monica Seles, die in de halve finales de nummer één van de wereld, Martina Hingis, had uitgeschakeld.

De 27-jarige Pavel boekte in Canada het grootste succes uit zijn loopbaan. Het is zijn derde toernooiwinst. In de halve finales profiteerde de Roemeen nog van een rugblessure bij zijn Duitse tegenstander Tommy Haas, die de partij bij 6-4 en 5-0 voor Pavel geblesseerd moest opgeven. Pavel won dit jaar nog geen evenement. Rafter, die dit jaar evenmin een toernooi won, haalde wel de halve finale van de Australian Open en was finalist op Wimbledon.

Voor de Australiër was het de vijfde keer dat hij in een finale van een toernooi uit de Masters Series stond. In 1998 won hij op Canadese bodem, toen hij in Toronto in de finale Richard Krajicek versloeg. Van de vijf finales won hij er twee. Behalve in Toronto was hij in 1998 ook eindwinnaar in Cincinnati. Bij winst op Pavel was Rafter in een select gezelschap gekomen van spelers die zowel het toernooi van Toronto als dat van Montreal wonnen. Dat lukte tot op heden alleen Ivan Lendl, John McEnroe en Andre Agassi.

In San Diego was de finale geheel Amerikaans: Venus Williams tegenover Monica Seles. Williams, als tweede geplaatst, was veel sterker: 6-2 en 6-3. Seles, als zevende ingeschaald, kwam er niet aan te pas. De partij was een kopie van de eindstrijd van vorig jaar. Ook toen won Williams, zij het met meer moeite: 6-0, 6-7 en 6-3. Tot aan de finale hadden beiden nog geen set ingeleverd, Williams behield die status ook na de eindstrijd.

Seles stond tien jaar geleden voor het eerst in de finale in San Diego. Gisteren was het haar vierde eindstrijd van de Acura Classic, maar echt gelukkig is ze daarin nooit geweest; Seles verloor ze alle vier. Williams speelde haar derde finale in San Diego. Zij won er twee. Tegen Seles spreken de onderlinge cijfers duidelijke taal: zesmaal troffen de Amerikaansen elkaar, zesmaal ook won Williams.

De Tsjechische Adriana Gersi veroverde gisteren in Bazel haar eerste titel op de WTA-tour. In de finale was ze met 6-4 en 6-1 te sterk voor de 17-jarige Zwitserse Marie-Gaiane Mikaelian. Gersi schakelde in de halve eindstrijd de Spaanse Cristina Torrens Valero uit, de laatste geplaatste speelster. Mikaelian won in de eerste ronde van de nummer één van de plaatsingslijst, de Italiaanse Silvia Farina Elia.

Anna Koernikova, amper een week terug na een blessurestop van ruim vijf maanden, heeft zich teruggetrokken van het tennistoernooi van Los Angeles. Ze gaf een voetblessure op als oorzaak. Haar manager wilde niet zeggen of het om dezelfde (linker)voet ging, waaraan de 20-jarige Russische eerder dit jaar werd geopereerd.