Opnieuw bod op telefoonnetwerk BT

Voor de tweede keer in korte tijd heeft een consortium een bod uitgebracht op het lokale telefoonnetwerk van British Telecom (BT). Het consortium onder leiding van de Duitse investeringsbank WestLB is bereid 18 miljard pond (64,5 miljard gulden) te betalen.

Vorige maand bracht een ander consortium – bestaande uit Deutsche Bank, JP Morgan Chase en UBS Warburg – een veel lager bod uit van 8 miljard pond. BT wees dat bod af omdat het telecombedrijf er tot nu toe in slaagt om op andere manieren de schuldenlast van 17,5 miljard pond te verlichten. BT zou ook niet serieus zijn ingegaan op het jongste bod van WestLB.

WestLB deed het bod enkele weken geleden tijdens een ontmoeting met BT's financiële bestuurder Philip Hampton, meldt The Sunday Times. Het bod heeft betrekking op BT's aansluitnet, het laatste stuk tussen wijkcentrale en voordeur. Deze local loop is een essentieel onderdeel van het netwerk, omdat het directe toegang geeft tot huishoudens.

BT heeft de afgelopen maanden vastgoed en deelbelangen in andere bedrijven verkocht. Daarnaast heeft het telecombedrijf een claimemissie gedaan, waarbij de zittende aandeelhouders het recht kregen om tegen korting nieuwe aandelen te kopen. Het idee om het lokale telefoonnetwerk te verkopen om de schuldenlast versneld te verlichten zou binnen het topmanagement van BT echter aan terrein winnen.

,,Dit is het juiste moment voor onderhandelingen, nu de druk van BT's aandeelhouders toeneemt'', aldus een betrokkene tegen The Sunday Times. Vorige week riepen grote aandeelhouders BT op om biedingen op de local loop in overweging te nemen. Door afstoting van het aansluitnet zou BT zich volledig kunnen richten op dienstverlening aan klanten.