Noodweer met waterhoos treft Zuid-Holland

Hevige regen heeft gisterochtend in de regio's Den Haag en Rotterdam en in het Westland voor veel problemen gezorgd, vooral op de weg. Op sommige plaatsen in het gebied tussen Rotterdam, Den Haag, het Westland, Leidschendam en Zoetermeer stond een halve meter water, aldus woordvoerders van politie, brandweer en het verkeersinformatiecentrum TIC.

De buien begonnen 's nachts rond vier uur. Tijdens een zeer hevige bui viel er in Hoek van Holland 47 millimeter in een half uur tijd, aldus het KNMI. Daar ontstond ook een waterhoos, die overigens geen problemen gaf. Volgens het Hoogheemraadschap van Delfland viel er tot een uur of acht 60 tot 70 millimeter regen. Metingen wezen uit dat de boezemwaterstand 10 tot 15 centimeter hoger was dan normaal. Alle gemalen werden aan het werk gezet; ook zijn noodpompen ingezet.

Inmiddels is het waterpeil in het Westland weer op het normale niveau gebracht. Alleen in de polder van Nootdorp werden vandaag nog noodpompen ingezet. Het waterpeil zal er vanavond weer normaal zijn. Twee `calamiteitenbergingen' die gisteren werden gebruikt, zijn vandaag weer leeggepompt. Om problemen bij nieuwe zware regenval te voorkomen, wordt het niveau van het water in het Westland de komende dagen nog iets verder verlaagd.

Gisteren werd op last van de brandweer een aantal wegen in het Westland afgesloten. Op de A13 (Den Haag-Rotterdam) en de A4 deden zich enkele ongevallen voor, met alleen materiële schade. In Wateringen liepen enkele winkels onder, in 's-Gravenzande stond een kas vol water en in Kwintsheul een buizenbedrijf. Blikseminslag trof het treinverkeer tussen Den Haag en Rotterdam.

Het onweer en de hevige buien trokken in noordoostelijke richting verder, maar elders in het land deden zich weinig problemen voor. Bij Marken en Lemmer ontstonden nog een paar kleine waterhozen.