Nieuw geweld Palestijnen en Israëliërs

Tien mensen, van wie de meesten soldaten, zijn gisteren gewond geraakt toen een Palestijn tegenover het militaire hoofdkwartier in Tel Aviv vanuit zijn auto het vuur op hen opende.

De Palestijn, die uit een vluchtelingenkamp in Oost-Jeruzalem kwam en tijdens het schieten een sigaret tussen zijn lippen had bungelen, werd zelf neergeschoten, toen hij in zijn auto probeerde te vluchten. Hij overleed later in een ziekenhuis. Volgens Israëlische militaire bronnen was de 35-jarige man, vader van drie kinderen overigens geen lid van een Palestijnse organisatie.

Gisteravond werd op de Westelijke Jordaan-oever een Israëlische vrouw, moeder van vijf kinderen, gedood bij een Palestijnse aanval op de auto waarin ze reed bij de nederzetting Alfei Menashe. Haar echtgenoot en twee kinderen werden ernstig gewond. Vanmorgen zei minister van Defensie Benjamin Ben Eliezer dat een Palestijn, die op weg was een zelfmoordaanval in Tel Aviv uit te voeren, is gearresteerd.

Behalve deze incidenten en de eliminatie van een Hamas-activist in Tulkarem met vanuit Israëlische helikopters afgeschoten precisieraketten deden zich het afgelopen weekeinde in de strook van Gaza en op de Westelijke Jordaan-oever nog reeksen andere incidenten voor.

Vorige week voerden de Israëliërs al een helikopteraanval met raketten uit tegen Hamas-leiders in een kantoor in Nablus. Daarbij werden acht Palestijnen gedood. Met veel geluk en oplettendheid van de chauffeur en bewakers werden enkele Palestijnse zelfmoordaanvallen in onder andere een bus en een grote bomaanval op het nieuwe centrale busstation in Tel Aviv voorkomen.

De verslagen op radio Israël in het bijzonder krijgen zo langzamerhand het karakter van een oorlogsjournaal zonder einde. Terwijl Israëlische hightech-raketten gezochte Palestijnen doden in hun kantoren en auto's, zaaien Palestijnse strijders op hun beurt met aanzienlijk primitievere middelen dood en angst onder de Israëlische bevolking.

Niet alleen in bezet gebied tegen de kolonisten maar ook in Tel Aviv, Jeruzalem en elders nemen Palestijnse zelfmoordenaars wraak voor de wijze waarop Israël de kopstukken van de intifadah elimineert. Beide partijen zijn in een steeds sneller draaiende vicieuze cirkel van geweld terechtgekomen, zonder dat er enig uitzicht bestaat op een einde van of een pauze in de vijandelijkheden.

De confrontatie tussen Israël en de Palestijnen bracht zaterdagavond tienduizend Israëliërs op de been die in Tel Aviv demonstreerden tegen een Israëlische oorlog tegen de Palestijnen. Jossi Sarid, de leider van de Burgerrechtenpartij, zei dat de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden ,,de oorzaak van het kwaad is''.

Aan deze eerste vredesdemonstratie sedert Likud onder Ariel Sharon aan de macht kwam, namen behalve vredesorganisaties ook Israëlische Arabieren deel. De organisatoren zeiden verbaasd en aangenaam verrast te zijn door de grote opkomst. Een commentator in Ha'aretz schreef dat dit wijst op een nieuwe vredesgolf in het Israëlische volk.

Dalia Rabin, de onderminister van Defensie (dochter van Yitzhak Rabin), zei vanmorgen over radio Israël dat er alleen een politieke uitweg uit de huidige crisis is en dat er uiteindelijk een Palestijnse staat naast Israël moet komen. Intussen houdt premier Sharon vast aan zijn stelling dat het politieke overleg met de Palestijnen pas kan worden hervat indien de Palestijnen zeven dagen het vuur en andere vormen van geweld volledig staken.

    • Salomon Bouman