Nederland Partyland

De mars op Spaarnwoude begon zo leuk. Bijna honderdduizend jonge mensen, vaak schaars gekleed wegens weer of mode en rijk gevuld met energie, waren 's middags klaar voor de Dance Valley in een recreatiepark bij Velsen. Ruim honderd dj's en live acts later bleek de dansvallei de `hel', zoals een van de bezoekers het met eigentijds gevoel van overdrijving formuleerde.

Wat was er gebeurd? Vrij eenvoudig. Er rezen rond middernacht klimatologische én logistieke problemen. De tienduizenden konden na de dansslag niet soepel worden afgevoerd. Er bleken te weinig bussen beschikbaar, mede omdat sommige chauffeurs zich aan de rijtijdenwet wilden houden. De wegen rond Spaarnwoude raakten verstopt door particuliere auto's en taxi's die een slaatje uit het evenement wilden slaan alsmede door bezoekers die lopend, soms op naaldhakken, op de tast de weg naar huis zochten. En toen begon het ook nog eens stevig te regenen. Waarna menigeen het koud kreeg. De woede op de weergoden werd gekoeld op een enkele buschauffeur of zijn voertuig. Anderen zochten beschutting langs de snelweg of in de tunnels onder het Noordzeekanaal. Zeventig mensen kregen het zelfs zo koud, dat ze wegens onderkoeling moesten worden opgenomen.

Niemand raakte echt gewond. Maar de consternatie was desondanks groot. Wie waren er schuldig? De organisatie, die voor honderd gulden ook de afvoer per touringcar had gegarandeerd? De busondernemer, die onvoldoende materieel kon leveren? Taxichauffeurs, die 's nachts aan het woekeren sloegen? De politie, die de wegen rond het festivalterrein niet adequaat had afgesloten? Het gemeentebestuur van Velsen, dat toestemming had gegeven voor een dansparty die de grootste ter wereld moest worden? Of de festivalgangers zelf, die niet naar het weerbericht hadden gekeken?

Het antwoord op deze schuldvraag is op de keper beschouwd onbeduidend. Zeker is dat de organisatie van Dance Valley vooraf een grote mond opzette en naderhand met een mond vol tanden stond. Vast staat eveneens dat tienduizenden bezoekers 's middags nog lekker alternatief dachten te zijn en 's nachts naar hun moeder verlangden. Politie, brandweer en ambulance moesten dus weer uitrukken om deze stemmingswisseling op te vangen.

De slag bij Spaarnwoude heeft zo iets simpels onthuld: namelijk dat het concept 'Nederland Partyland' zijn grens heeft bereikt.