Musicienne Jeanne Loriod overleden

De Franse musicienne Jeanne Loriod is vrijdag na een hersenbloeding op 72-jarige leeftijd overleden in Juan-les-Pins.

Loriod was een virtuoos bespeelster van de `ondes Martenot', een vroeg elektronisch muziekinstrument en een voorloper van de synthesizer. Ze bespeelde het instrument vaak in muziek van de componist Olivier Messiaen, de echtgenoot van haar zuster Yvonne. Jeanne Loriod leerde de ondes Martenot kennen toen ze als 18-jarige in Parijs les kreeg van Maurice Martenot, de uitvinder van het instrument. Loriod studeerde er met een onderscheiding op af en stimuleerde, ook met het Sextuor d'ondes Martenot Jeanne Loriod, het schrijven van repertoire voor ondes Martenot door componisten als Marcel Landowksi, André Jolivet, Arthur Honegger, Tristan Murail en Michael Levinas. Olivier Messiaen gebruikte het instrument in enkele van zijn beroemdste werken: de Turangalîla-symfonie en de opera Saint François d'Assise. Bij de Nederlandse premières en latere uitvoeringen van die werken van Messiaen trad Loriod vaak op als soliste. In januari vorig jaar speelde ze in de Turangalîla-symfonie bij het Brabants Orkest, enkele maanden later bij de concertante uitvoering van Saint François d'Assise in de Matinee op de Vrije Zaterdag o.l.v. Reinbert de Leeuw. Loriod werkte verder mee aan filmmuziek, zoals met Maurice Jarre voor Lawrence of Arabia en Mad Max, ze begeleidde zangers als Jacques Brel en werkte aan een project met de groep Radiohead. Ze gaf les aan het Conservatorium van Parijs. Voor haar plaatopnamen kreeg Loriod twaalf keer een Grand Prix du Disque.