Lagerhuis bezorgd over MKZ-claims

Het Britse Lagerhuis is sterk verontrust door de grote bedragen aan schadevergoeding, die de regering heeft uitbetaald aan boeren die getroffen zijn door de MKZ-crisis. Een parlementaire commissie gaat de uitbetalingen onderzoeken.

Een woordvoerder van het ministerie van Plattelandszaken verklaarde gisteren dat 37 boeren bij het ministerie ieder een claim hebben ingediend van één miljoen pond (3,6 miljoen gulden) of meer. Verschillende van deze zaken waren nog in behandeling, aldus de woordvoerder. Diens verklaring volgde op een bericht in de Sunday Times dat één boer 4,2 miljoen pond (ruim 15 miljoen gulden) aan schadevergoeding had ontvangen, nadat zijn hele veestapel van Charolais- en Limousin-slachtkoeien in maart geruimd was.

Ook zijn er aanhoudende berichten dat boeren zouden frauderen met de schadevergoedingen. Onder andere zouden boeren hun veestapel opzettelijk besmetten met het MKZ-virus, om zo een vergoeding op te strijken. Volgens het ministerie zal ook de National Audit Office (de Britse Rekenkamer) de uitbetalingen onderzoeken. Volgens The Independent on Sunday heeft de Europese Unie, die 60 procent van de schadevergoedingen voor haar rekening neemt, gedreigd de betalingen stop te zetten zo lang de claims niet worden onderzocht.

De National Farmers Union (NFU), de belangrijkste boerenorganisatie, heeft elke suggestie van fraude van de hand gewezen en verklaard dat de hoge schadevergoedingen geeszins overdreven zijn. Volgens de NFU hebben de veehouders de bedragen nodig om een nieuwe veestapel te kunnen opbouwen.

The Guardian meldde vanochtend dat de regering-Blair Lord Haskins heeft aangesteld om een hervormingsprogramma voor de door MKZ getroffen gebieden te leiden. Haskins staat bekend als tegenstander van de vermeend inefficiënte kleinschalige boerenbedrijven en de aanzienlijke subsidies die deze ontvangen. Eerder voorspelde hij dat ,,boerderijen groter zullen worden, en dat is een goede zaak''. Vorige week liet minister Lord Whitty van Plattelandszaken al weten dat de boerensector flink moet inkrimpen.

Dit weekeinde zijn er geen nieuwe gevallen van mond- en klauwzeer gerapporteerd. Vorige week waren er weer nieuwe MKZ-uitbraken, met name bij schapenhouderijen in Wales. Daar moesten duizenden besmette schapen worden afgemaakt; nog eens anderhalf miljoen lammeren zouden om economische redenen worden geslacht.