Kunstenaars bedankt

De kogelgaten zitten in de ruiten, een centrale verwarming ontbreekt evenals de pisbakken in de wc's, maar de kunstenaars in de Oude Ambachtsschool klagen niet. Het voormalige schoolgebouw, in 1933 uit baksteen en beton opgetrokken in de stijl van de `nieuwe zakelijkheid', is voor hen een perfecte culturele broedplaats. Nog wel, want de gemeente Zwolle wil dat de 65 kunstenaars en ambachtslieden die in de klaslokalen atelierruimte hebben gevonden, het gekraakte pand verlaten, zodat het deels verbouwd kan worden tot kantoorruimte. De Raad van State heeft vorige week bezwaren van kunstenaars tegen wijziging van het bestemmingsplan naast zich neergelegd.

,,Zwolle wil een cultuur- en festivalstad worden'', zegt woordvoerder Jan Stavenuiter van het krakerscollectief, ,,maar van de enige culturele voorziening voor kunstenaars willen ze af''. De gemeente Zwolle, meent Stavenuiter, moet zich spiegelen aan Amsterdam. Die stad trekt miljoenen gulden uit om in grote loodsen in Amsterdam-Noord atelier- en werkruimte te realiseren.

De Oude Ambachtsschool werd vijf jaar geleden door de kunstenaars gekraakt. Het leegstaande gebouw was ten prooi gevallen aan jeugdbendes, daklozen en junks. De gemeente gedoogde de kraakactie, liet de kunstenaars het vernielde pand opknappen, maar nu het gebouw is aangewezen als rijksmonument moeten `de redders van de Ambachtsschool' hun biezen pakken. Alternatieve atelierruimte die door de gemeente elders in de stad is aangeboden voldoet niet in de ogen van de kunstenaars. Te klein, waardoor de groep uiteen zal vallen en de kruisbestuiving tussen kunstenaars en ambachtslieden verloren gaat.

De smid, de meubelmaker en de restaurateur van oude auto's in de Ambachtsschool inspireren namelijk de beeldhouwer, schilder en fotograaf. Zoals Marieke de Jong. In een voormalig klaslokaal op de eerste verdieping legt zij de laatste hand aan een kunstwerk: een partytent bekleed met waxinelichtjes. De waxinelichtjes zijn overblijfselen van een feest in de school, de stalen poten van de tent zijn gemaakt door de smid. ,,De Ambachtsschool houdt me in Zwolle'', zegt De Jong.

Sinds vorige week moeten de gebruikers op de begane grond en eerste verdieping inschikken, want de brandweer heeft de tweede en derde verdieping van het pand afgekeurd. Een `pesterijtje' zeggen de kunstenaars maar een woordvoerder van de gemeente laat weten dat na `Volendam' en `Enschede' geen enkel risico meer wordt genomen. En dus installeren de kunstenaars in allerijl in de rest van het pand blusapparaten en brandwerende deuren. Voor morgen moet het klaar zijn. ,,De gemeente denkt een stok achter de deur te hebben om ons weg te krijgen, maar we halen het'', zegt `beheerder' Casper de Vries.

Het verblijf in de Oude Ambachtsschool wordt nog even gerekt maar de viering van de vijfde verjaardag, aanstaande zaterdag, zal waarschijnlijk de laatste zijn. Zwolle weet niet wat het gaat missen, zegt Stavenuiter. ,,Waar moeten mensen straks cultuur happen. In de kroeg?''

    • Martin Steenbeeke