KLM vermindert vluchten en banen

KLM gaat opnieuw een reorganisatie doorvoeren. Door een teruglopende vraag naar vervoer zal de luchtvaartmaatschappij vanaf oktober minder vliegen en het aantal arbeidsplaatsen reduceren.

Aanleiding voor de reorganisatie is de stagnerende economische groei. De beladingsgraad van KLM (de bezetting van het aantal stoelen en de vrachtruimte) is teruggelopen van 80,5 procent in juli vorig jaar naar 77,1 in juli dit jaar.

In totaal zullen in Nederland 400 à 500 van de 28.000 banen verdwijnen. Dit geldt vooral de vrachtafdeling, het cabinepersoneel en de medewerkers op Schiphol. KLM zal geen medewerkers ontslaan. Het aantal verminderde arbeidsplaatsen moet tot stand komen door natuurlijk verloop. De maatregel geldt voor zowel grond- als vliegend personeel. ,,We kijken scherp waar me moeten knippen en snoeien'', zegt directielid C. van Woudenberg.

In totaal zal KLM 3 procent minder vluchten uitvoeren dan in de winter van vorig jaar. Op sommige andere vluchten zet het bedrijf kleinere vliegtuigen in. KLM schrapt nu onder meer vluchten op routes naar het Midden-Oosten, New York en Japan. Aan druk bevlogen routes, zoals naar Johannesburg en de Nederlandse Antillen, worden extra vluchten toegevoegd. Het aandeel KLM steeg vanochtend 2,5 procent tot 18,85 euro.

vraaggesprek: pagina 9