Jan van Dijk werkt aan cultuuromslag bij Roda

Jan van Dijk moet in het nieuwe voetbalseizoen zijn voorganger Sef Vergoossen bij Roda JC doen vergeten. De eerste slag verloor de Groninger in een rechtstreeks duel.

Voor trainer Jan van Dijk (45) zijn inzet, hartstocht en beleving onmisbare waarden voor een voetballer. De voormalige speler van FC Groningen werd gisteren op de open dag van Roda JC gepresenteerd aan het Kerkraadse publiek. Van Dijk neemt met de opvolging van Sef Vergoossen een zware taak op zich. Tegen de nieuwe club van de succesvolle Limburgse oefenmeester, Racink Genk, leed Van Dijk met Roda een dag eerder een pijnlijke nederlaag (2-0) in een vriendschappelijke wedstrijd.

Nadat Roda JC geen vooruitgang boekte met een door Vergoossen geschreven technisch beleidsplan, besloot de oefenmeester te vertrekken bij Roda JC. In drie jaar tijd boekte Vergoossen uitstekende prestaties met de Zuid-Limburgse vereniging. In zijn eerste seizoen werd hij vijfde met Roda JC, daarna volgden een achtste en vierde plaats. Vergoossen won met de club verder een keer de KNVB-beker en wist zich elk seizoen te plaatsen voor Europees voetbal.

Prima resultaten voor een subtopper, weet ook de nieuwe trainer Jan van Dijk. ,,Vergoossen heeft zijn waarde bewezen voor de club'', erkent hij. ,,Hij is een absolute vakman. Het zal moeilijk zijn om zijn prestaties te evenaren, maar ik ga toch een poging wagen. Wat ik als eerste wil veranderen? Het type voetbal. Onder Vergoossen speelde Roda JC gedisciplineerd, maar ook erg zakelijk. Ik wil meer pit zien, meer agressie.''

In de voorbereiding kon Roda JC echter allerminst overtuigen. Het spel van de ploeg was wisselvallig, terwijl geen enkel serieus oefenduel werd gewonnen. Ook zaterdag ging het mis, nog wel tegen de nieuwe ploeg van Sef Vergoossen, Racing Genk. Roda JC verloor met 2-0. De ploeg creëerde nauwelijks kansen tegen de Belgische club en verloor verdiend.

De tactiek die Van Dijk voor ogen staat leidde nog niet tot succes. De nieuwe trainer van Roda JC kiest net als Vergoossen voor een 4-4-2 systeem, zij het met een andere veldbezetting. Zo geeft Van Dijk de voorkeur aan een controlerend en zeer jong duo op het middenveld.

Gregoor van Dijk (19), met zijn vader overgekomen van FC Groningen, en Kevin van Dessel (22) moeten de lijnen uitzetten. Die keuze gaat ten koste van de 35-jarige oudgediende Eric van der Luer, tweevoudig international en al jaren een erkende aangever van doelpunten. Van Dijk: ,,Eric is Mister Roda JC, maar hij zal eens afscheid nemen. Daar speel ik nu een beetje op in.'' Van der Luer: ,,Van Dijk wil agressiever voetballen dan Vergoossen. Hij vertelde me dat hij niet goed kon inschatten hoeveel wedstrijden ik op jaarbasis zou kunnen spelen. Ik ben in ieder geval fit.''

De cultuuromslag die Roda JC beoogde met het aantrekken van Van Dijk is niet geheel aan Van der Luer voorbij gegaan: ,,Hij laat ons uitsluitend met de bal werken, dat was bij Vergoossen weleens anders. Ach, uiteindelijk tellen slechts prestaties.'' En die laten vooralsnog te wensen over. Afgaande op het spel in de oefenduels is Roda JC nog niet klaar voor het nieuwe seizoen. Van Dijk: ,,Ik had ook verwacht dat we verder waren. Tegen RC Genk waren enkele spelers uit vorm of niet scherp genoeg. Dat is teleurstellend.''

Een van die spelers is Marc Nygaard. De Deen was gisteren, op de open dag van de club, gewoon aanwezig, terwijl hij aan het einde van het afgelopen seizoen nog een vertrek bij de club had aangekondigd. Nygaard, een protégé van Vergoossen, werd na de bekendmaking van het nieuws dat hij ten koste van alles willen vertrekken, bedreigd door Roda JC-supporters. Hij hoopte op een topclub, maar die kwam niet. Uiteindelijk trok hij schielijk zijn aankondiging in. Tegen RC Genk toonde aanvaller Nygaard, die in de optiek van Van Dijk uiteindelijk rechtshalf moet gaan spelen, duidelijk aan waarom grote clubs vooralsnog geen interesse in hem hebben. De boomlange en fysiek sterke spits (vorig seizoen slechts één doelpunt) speelde onopvallend.

Afgezien van de aanloopproblemen in de voorbereiding gaat het goed met Roda JC. De club speelt alweer een tijdje in een nieuw stadion, heeft een jonge selectie waarin nog veel progressie zit en speelt dit jaar opnieuw UEFA-cupvoetbal. Ook contracteerden de Kerkradenaren drie talenten: de middenvelders Gregoor van Dijk en Jerome Colinet en aanvaller Fredrik Berglund. De Zweed heeft zich vooral gemanifesteerd als een praatjesmaker: hij ziet zichzelf als een kopie van het Engelse toptalent Michael Owen.

Bestuurslid technische zaken Nol Hendriks kijkt in ieder geval uit naar het nieuwe seizoen: ,,We zijn sterker dan vorig jaar. Onze doelstelling? Spelen voor een prijs. Dat kan de beker of Europees voetbal zijn.'' Ook Hendriks is doordrongen van de zware klus die Jan van Dijk te wachten staat: ,,Vergoossen heeft prima gepresteerd. Met Van Dijk wilden we een andere persoonlijkheid, een fellere trainer. Zijn beleving slaat aan.''

Roda JC haalde in de laatste zeven jaar zesmaal Europees voetbal, pakte tweemaal de beker. Van Dijk: ,,Ik houd van uitdagingen. Bij

Roda ben ik dus aan het juiste adres.''

    • Marcel Abrahams