Italiaan wil mens klonen

Niemand kan hem ervan weerhouden. De Italiaanse gynaecoloog Severino Antinori is vast van plan zijn experiment om mensen te klonen door te zetten. Antinori, die een particuliere vruchtbaarheidskliniek leidt in Rome, heeft inmiddels 200 stellen geselecteerd die aan zijn project willen meewerken. De vrouwen zullen een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan, die hij naar eigen zeggen eerder met succes heeft uitgetest op tien muizen. Antinori wil al in november beginnen.

De techniek die Antinori toepast is vergelijkbaar met de manier waarop het eerste gekloonde schaap Dolly ter wereld is gekomen. Celmateriaal van de (onvruchtbare) vader wordt geïnjecteerd in de eicel van de moeder, en vervolgens in haar baarmoeder ingebracht. Op deze wijze zouden de ouders niet meer afhankelijk zijn van spermadonoren.

Wetenschappers die betrokken waren bij de geboorte van Dolly zeggen dat het onverantwoord is de techniek toe te passen op mensen. ,,De pogingen een mens te klonen leiden hoogstwaarschijnlijk tot een late abortus, de geboorte van een dood kind of, misschien nog erger, tot de geboorte van kinderen met een ernstige afwijking'', aldus de Schotse kloonexpert Ian Wilmut.

Antinori's praktijken hebben al eerder het nodige stof doen oplaaien. In 1994 riep hij grote internationale verontwaardiging over zich af, toen bekend werd dat hij een 63-jarige Italiaanse via een reageerbuisbevruchting had geholpen te bevallen van een kind.

Aanstaande donderdag zal Antinori meer opening van zaken geven over zijn nieuwe experiment. Uitgerekend in Washington, waar het Huis van Afgevaardigden vorige week nog een wetsvoorstel aannam dat het klonen van mensen verbiedt.