Internationaal

LONDEN

De Britse FTSE-index maakte een kalm begin van de handelsweek door. Britse beleggers lijken massaal op vakantie te zijn, handelsvolumes zijn laag. De Britse beursgraadmeter zakte afgelopen vrijdag, na zes dagen op rij op winst te hebben gestaan. Vanochtend ging het weer de goede kant op: de FTSE steeg met 0,1 procent naar 5.555 punten. Grootste aanjager van dat positieve sentiment was HSBC. De bank leverde halfjaarcijfers af die beter dan verwacht waren. Daar tegenover stond de telecomsector. De koerswaarde van telecomgigant British Telecom viel met 2,4 procent nadat de Britse pers gisteren meldde dat een bankenconsortia onder leiding van het Duitse WestLB een bod op het lokale netwerk van BT had gedaan. Beide concerns wilden niet reageren op de berichten. Analisten waren teleurgesteld over de hoogte van het bod. In plaats van de geboden 18 miljard pond, 64,5 miljard gulden, vinden zij het netwerk minstens 25 miljard pond waard. Ook Colt Telecom verloor flink in aanloop op de bekendmaking van de halfjaarcijfers aanstaande donderdag. De financiële plannen die het concern nu al bekend maakte, vielen tegen.

FRANKFURT

De Duitse DAX-index begon de handelsweek iets beter dan de Britse tegenhanger. Vooral bank en verzekeraar HypoVereinsbank wist met een toename van de koerswaarde de financiële waarden omhoog te trekken. Minder goed deden de technologiefondsen het. Vooral Infineon zakte vanochtend weg. Beleggers blijven somber gesteld over de terugval van de economische groei. Analisten wijten koersverliezen in de techsector aan de lage handelsvolumes. ,,Veel beleggers zijn op vakantie, waardoor handelsvolumes laag zijn. Daardoor zijn fluctuaties al snel wat scherper'', zegt een Duitse analist. Het aan de Neuer Markt genoteerde fonds Balda won 6 procent. De producent van mobiele-telefoonkastjes heeft een grote overeenkomst met Amerikaanse branchegenoot TecStar gesloten.

PARIJS

In Frankrijk stegen de meeste fondsen. Galeries Lafayette won flink. Daarmee beloonden beleggers het winkelconcern voor de stijging van de zomerverkoop met 7 procent. France Telecom won 1,5 procent in reactie op het nieuws dat British Telecom een bod op het lokale netwerk heeft gekregen. Louis Dreyfus Citrus, een van Frankrijks grootste producenten van sinaasappelsap, sprong met 40 procent omhoog naar 14,01 euro. Het concern staat op het punt overgenomen te worden. De CAC won met 1 procent tot 5.082 euro.

TOKIO

De beurs van Tokio heeft vandaag een zeer licht verdeeld beeld te zien gegeven. Uiteindelijk kwam de Nikkei-index terecht op 12.243 punten. Dat betekende een minieme winst van 0,02 procent. Ook in Tokio waren handelsvolumes laag. De vastgoedsector werd beheerst door positieve sentimenten.