Interbrew biedt op brouwer Beck's

De Belgische bierbrouwerij Interbrew wil de Duitse concurrent Beck's overnemen voor 3,9 miljard gulden. Dat heeft Interbrew vanochtend bekendgemaakt. Beck's is met een omzet van 5,5 miljoen hectoliter de op drie na grootste brouwer van Duitsland.

Hoewel de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs onlangs de waarde van Beck's schatte op slechts 1,8 miljard gulden, vinden de Belgen de 3,9 miljard gulden die zij willen betalen een goede prijs. ,,We kopen een onderneming met een sterk merk en goede mogelijkheden voor de toekomst,'' aldus een woordvoerder van het bedrijf dat onder meer Stella Artois, Hoegaarden en Leffe produceert.

,,Wij hebben nu een anker in de Duitse biermarkt,'' zegt de woordvoerder van Interbrew over het derde bierland ter wereld. Na twee weken geleden een aandelenbelang van 80 procent te hebben genomen in het Duitse Diebels, dat een productie heeft van 1,5 miljoen hectoliter, heeft Interbrew nu 9 procent in handen op de versnipperde Duitse biermarkt met veel lokale en kleine merken.

Interbrew voerde een overnamestrijd met het Amerikaanse Anheuser-Busch en het Britse Scottish & Newcastle. Een nieuwe overname in Duitsland ligt voor de hand. Interbrew verwacht zelf dat het concentratieproces in Duitsland nu op gang is gekomen. Het concern denkt dat de twee overnames het gemakkelijker maken om andere bierbrouwers over te nemen.

De aandeelhouders van Beck's moeten met het overnamebod van Interbrew instemmen. Ook de mededingingsautoriteiten in Duitsland en die van de Europese Unie moeten het bod nog beoordelen. De overname kan problemen opleveren in Groot-Brittannië, waar Interbrew met Beck's een te groot marktaandeel voor gewone pils kan verwerven.

Interbrew voert nog gesprekken met de Britse mededingingsautoriteiten over een vorige overname van brouwerij Bass. Interbrew ging eind vorig jaar naar de beurs. Met het geld dat daarbij werd opgehaald, wil Interbrew zich richten op het versterken van internationale biermerken. Het bedrijf meent dat Beck's goed past bij het eigen internationale merk Stella Artois.