Honderden onderkoeld in chaos na massaal dansfeest

Het dansfestival Dance Valley in Spaarnwoude bij Velsen is zaterdagavond op een chaos uitgelopen. Er waren grote problemen met het busvervoer, waardoor duizenden van de naar schatting negentigduizend festivalgangers niet weg konden. Zij moesten uren in de stromende regen lopen met als gevolg dat zevenhonderd feestgangers met onderkoelingsverschijnselen zijn opgevangen in brandweerkazernes, politiebureaus en provisorische tenten.

Zestig mensen werden opgenomen in ziekenhuizen; in de loop van de zondag konden ze allemaal weer naar huis.

Burgemeester A. Hertog van Velsen vroeg zich zondag af of Dance Valley niet te groot is geworden voor zijn gemeente. ,,Het ging mis met de aan- en afvoer van de festivalgangers'', zegt Hertog. ,,Er waren te weinig bussen.''

Organisator D. Luts vindt dat het festival volgend jaar weer kleinschaliger moet worden. Dance Valley trok vorig jaar zestigduizend bezoekers, en het feest verliep vlekkeloos. Uitwijken naar een ander terrein is geen optie, meent Luts. ,,We willen in Spaarnwoude blijven, omdat het terrein uniek is en perfect geschikt voor een dansfestival. De infrastructuur is alleen niet geweldig.'' Hij bestrijdt de opvatting dat er te weinig bussen beschikbaar waren. ,,Er waren in principe genoeg bussen'', meent Luts, maar die konden het terrein moeilijk bereiken omdat ook taxi's werden toegelaten op de weg langs het Noordzeekanaal die volgens een afspraak met de politie alleen voor busvervoer was bestemd. ,,Daardoor ontstonden er files en konden de bussen niet snel genoeg de mensen aan- en afvoeren.'' De politie Kennemerland onderzoekt de gang van zaken en wilde aan het begin van de middag nog niet inhoudelijk reageren.

,,Wij hadden alles goed geregeld'', vindt M. Keijman, eigenaar van de bussen. Volgens hem was het vervoer tot half één ,,perfect''. [Vervolg CHAOS: pagina 3]

CHAOS

's Middags al gedrang

[Vervolg van pagina 1] De problemen ontstonden doordat auto's en vooral taxi's de toevoerswegen blokkeerden, zegt buseigenaar Keijman. ,,Bovendien braken mensen door de hekken en kwamen ze de busterminal op. De bussen konden daardoor geen kant meer op.''

Sommige buschauffeurs staakten hun werkzaamheden, omdat zij zich bedreigd voelden door feestgangers. Voor de aanvang van het festival, dat zaterdagmiddag om twaalf uur begon, waren er ook al problemen geweest op station Sloterdijk in Amsterdam, waar duizenden feestgangers zich hadden verzameld. Er ontstond gedrang omdat bussen het station niet konden bereiken. Taxi's uit Amsterdam maakten gebruik van deze situatie en vroegen volgens burgemeester Hertog van Velsen uitzonderlijk hoge bedragen voor ritjes naar Spaarnwoude.

Veel festivalgangers moesten een paar uur lopen om het terrein te bereiken en verhaalden hun ongenoegen daarover na afloop van het feest op de buschauffeurs. Eén bus ging in vlammen op.

Om de problemen die zich in de morgen en middag hadden voorgedaan 's avonds te voorkomen, riep de organisatie de feestgangers op weer vroeg te vertrekken. Met boodschappen op lichtkranten en via SMS-berichten wilde de organisatie de afvoer van het publiek spreiden. Rond half twaalf leek de stroom bezoekers redelijk goed op gang te komen, maar doordat het om middernacht begon te stortregenen en de meeste mensen daar niet op gekleed waren, liep het einde van het feest uit op een chaos. Groepen bezoekers besloten lopend naar huis te gaan. Doordat de toegangswegen volstroomden met voetgangers, konden de pendelbussen het festivalterrein niet meer bereiken.

hoofdartikelpagina 7

dansfeestpagina 8