Europees kampioen Beerbaum wint GP van Hachenburg

Springruiter Ludger Beerbaum heeft gisteren de Grote Prijs van Hachenburg gewonnen. Met de zege in eigen land, behaald met het paard Goldfever, verdiende hij 30.000 gulden.

De Duitser, een maand geleden op Papendal Europees kampioen geworden, verstevigde tevens zijn leiding in het klassement van de zogenoemde Riders Tour. Hachenburg maakt deel uit van deze reeks. Voor de uiteindelijke winnaar ligt een bedrag van meer dan een half miljoen gulden te wachten.

Tien ruiters bereikten in de Grote Prijs van Hachenburg de barrage. Onder hen bevond zich Rodrigo Pessoa. De Braziliaanse wereldkampioen werd vervolgens gediskwalificeerd wegens twee weigeringen, iets wat hem vorig jaar bij de Olympische Spelen van Sydney ook al overkwam.

Beste Nederlander in Hachenburg was Jan Tops. Hij werd dertiende, na in de eerste rondgang een springfout te hebben gemaakt. De Nederlands international reed met Roofs, het paard dat hij recentelijk tijdens het EK wegens een blessure moest terugtrekken.

In Redefin, ook Duitsland, ging de overwinning in de Grand Prix naar Carsten-Otto Nagel. De Duitser won in de barrage met L'Eperon. Hij hield zich onder meer de Oostenrijkse routinier Hugo Simon van het lijf, die met het weer herstelde toppaard ET vijfde werd.

Ook hier eindigden geen Nederlanders in de top. Leopold van Asten maakte in de eerste manche met No Doubt een springfout en werd elfde. Albert Zoer eindigde als 25ste, voor Emile Tacken (28) en zus Jennie Zoer (29).

Het komend weekeinde is nagenoeg de gehele nationale springtop verenigd in Mierlo. In de Brabantse plaats vindt van vrijdag tot en met zondag het Nederlands kampioenschap plaats. Het evenement werd eerder dit seizoen in Hoofddorp afgelast wegens de mond- en klauwzeercrisis.

Een ander belangrijk evenement in de paardensport wordt in Duitland gehouden. Daar staan vanaf donderdag de Europese kampioenschappen dressuur op het programma.

Voor het eerst in de geschiedenis wordt volgend jaar oktober in Maleisië een internationale wedstrijd voor springruiters georganiseerd. Het gaat om een zogenoemd CSI, waarvoor de twintig beste ruiters ter wereld worden uitgenodigd. Ze zullen op kosten van de regering worden ingevlogen. Het evenement is met ruim twee miljoen gulden gedoteerd. Voor de winnaar ligt een half miljoen te wachten.

De regering van Maleisië beschouwt de wedstrijd als een public-relationsactiviteit, die het toerisme moet doen aantrekken. De bedoeling is dat de wedstrijd wereldwijd op de televisie wordt uitgezonden. Een van de belangrijkste sportevenementen in het land is momenteel de jaarlijkse Formule I-race, de Grote Prijs van Maleisië.

Het CHIO van Rotterdam heeft een nieuwe hoofdsponsor. Het is het automerk Audi, dat een driejarige verbintenis met het evenement sloot. De 53ste editie van het CHIO is dit jaar van donderdag 30 augustus tot en met zondag

2 september in het Kralingse Bos.