Bouwer HBG krijgt ongewilde kans

HBG krijgt de kans de relatie met investeerders te herstellen. Maar die zitten daar niet op te wachten.

HBG is met de schrik vrijgekomen.

Het onderzoek dat in opdracht van de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof naar mogelijk wanbeleid van de Hollandsche Beton Groep (HBG) is gedaan, valt gunstig uit voor het bouw- en baggerbedrijf.

De Vereniging van Effectenbezitters en 18 andere aandeelhouders van HBG wilden met een rechtszaak de fusie tussen HBG's baggerdivisie HAM en Ballast Nedam Baggeren voorkomen. In eerste instantie kregen zij hun zin. Voorzitter van de Ondernemingskamer H. Willems repte van `irrationele argumenten' bij HBG.

HBG-voorzitter C. Reigersman was nog geen jaar na zijn aangekondigde nieuwe koers aangeslagen door die woorden van Willems. Reigersman had eerder beloofd dat HBG meer aandacht ging schenken aan aandeelhouders en beter zou zeggen waar het concern mee bezig was. Die toezegging was meer noodzaak dan vrije wil. HBG dook in 2000 voor het eerst in bijna honderd jaar in de verliezen. Het verlies van de Duitse bouwactiviteiten van Wayss & Freytag vermolmde de financiële kracht van het concern. Aandeelhouders raakten gefrustreerd. Reigersman voelde dat het roer om moest.

Maar uit het onderzoek dat onderzoekers J. Peters en P. Moerland, twee experts op het gebied van ondernemingsbestuur, voor de Ondernemingskamer uitvoerden, blijkt dat HBG zijn goede voornemens niet opvolgde. ,,De informatieverstrekking was gebrekkig en weinig toegankelijk'', schrijven Peters en Moerland. En: ,,Het vertrouwen is daardoor aangetast, waardoor het bestuur op termijn niet goed kan functioneren.'' De onderzoekers adviseren HBG het vertrouwen te herstellen door een onderbouwde toelichting te schrijven op de beleidsmogelijkheden en gemaakte keuzes en dat snel op een aandeelhoudersvergadering te bespreken. HBG krijgt – na Reigersmans eerdere voornemen het beter te doen – opnieuw een laatste kans. De bestuursvoorzitter trok vrijdag, twee uur na de publicatie van het advies al het boetekleed aan. Onze voorlichting aan de aandeelhouders was inderdaad klungelig, zei Reigersman.

Het onderzoek van Peters en Moerland bindt de Ondernemingskamer overigens niet. Wanneer een van de partijen binnen twee maanden de kamer om een uitspraak vraagt, roept Willems een nieuwe zitting bijeen.

De aandeelhouders staan niet te springen om hernieuwde toenaderingspogingen. Beleggers zien de krachtenbundeling met de baggerdivisie van Ballast Nedam nog steeds niet zitten. De koersdaling van vanochtend van het aandeel HBG met meer dan 10 procent is daarvoor een bewijs. ,,Wij blijven bij onze mening dat samenwerking met bouwbedrijf Heijmans en baggerconcern Boskalis beter is voor HBG en de minste risico's oplevert'', zegt directeur Willem Burgers van belegger Orange Fund.

,,Hoewel het door de uitspraak van de onderzoekers lastiger is geworden onze doelstelling te realiseren, staan we daar nog steeds achter'', zegt Burgers. De aandeelhouders hopen dat Heijmans het aangekondigde vijandige bod op HBG door gaat zetten. In dat geval gaan de bouwactiviteiten naar Heijmans, de bagger is voor marktleider Boskalis. Heijmans houdt het voornemen tot het bod aan. ,,Maar het wordt er niet eenvoudiger op. We moeten er nog maar eens goed over nadenken'', laat bestuursvoorzitter J. Janssen van Heijmans weten. Voorwaarde voor een bod is dat HBG de voorgenomen fusie met Ballast Nedam afzegt. Zonder een nieuwe tussenkomst van de Ondernemingskamer, krijgen de ontevreden HBG-beleggers geen bod, maar ,,slechts'' een dialoog.

    • Menno Tamminga
    • Freek Staps