`Arveladze kan spelen tegen Celtic'

Ajax-spits Shota Arveladze is woensdag toch inzetbaar in de eerste wedstrijd uit de voorronde van de Champions League tegen Celtic. Dat zei algemeen-directeur Arie van Eijden vanochtend. Ajax-trainer Co Adriaanse diende Arveladze aanvankelijk op last van de directie buiten het elftal te houden, zolang de aanvaller geen nieuw contract had getekend. ,,Sinds dat besluit van de directie is er enige beweging gekomen in de onderhandelingen met Arveladze'', zegt Van Eijden. ,,Daarom mag Adriaanse hem opstellen tegen Celtic.''

Is Ajax gezwicht voor de kritiek van enkele juristen dat een werknemer niet kan worden verplicht een nieuw contract af te sluiten?

Van Eijden: ,,Ik heb die juristen niet gehoord toen in het verleden spelers bij Ajax een nieuw contract tekenden om vervolgens op een buitenlandse aanbieding in te gaan. Laat duidelijk zijn dat Ajax al zijn verplichtingen ten aanzien van Arveladze nakomt. Wij wilden slechts voorkomen dat Arveladze aan het einde van het seizoen voor niets kan vertrekken, dat is bij Ajax al te vaak gebeurd. De onderhandelingen met Arveladze waren na vier maanden in het slop geraakt. Wij weigeren namelijk te voldoen aan zijn eisen. Die zouden tot wildgroei leiden in de selectie.''

Maar mag Ajax een speler op deze manier chanteren?

,,Er is geen sprake van chantage. De trainer van Ajax beschikt over 26 spelers in de A-selectie. Hij mag toch bepalen wie speelt en wie op de tribune zit? Maar de directie moet ook waken over de continuïteit van de club. Het Bosman-arrest dwingt ons spelers te verkopen voor hun contract afloopt of ze een nieuwe overeenkomst aan te bieden. Dat beleid is door de vroegere penningmeester Arie van Os al eerder verwoord.''

En daar moet de trainer zich naar schikken?

,,Zo kun je dat stellen. Maar het is ook in het belang van Adriaanse dat hij volgend jaar over een representatief elftal kan beschikken.''

Maar het speelverbod voor Arveladze is nu tijdelijk opgeheven?

,,Adriaanse mag Arveladze opstellen tegen Celtic als hij dat wil. Na dat duel gaan we weer met Shota om de tafel zitten en dan moeten knopen worden doorgehakt.''