Artsen uit China vast in Brussel om smokkel van ivoor

De Belgische politie heeft zaterdag op vliegveld Zaventem vijftien Chinese artsen aangehouden, die probeerden 150 kilo ivoor naar China te smokkelen. Dit heeft een woordvoerder van het Brusselse parket vanmorgen bevestigd.

De Chinezen waren op doorreis uit Mali, waar zij in de medische zorg werkzaam waren.

De gesmokkelde waar zou een waarde van een miljoen euro (2,2 miljoen gulden) hebben. De Chinese artsen vertelden volgens het parket dat voor het ivoor zo'n veertig olifanten waren gedood. De al op 30 juni in beslaggenomen lading, waarop een adres in China stond, bevatte vooral onbewerkte en bewerkte olifantentanden. Daarnaast bevonden zich onder de smokkelwaar ivoren voorwerpen als armbanden, eetstokjes en deurklinken, vijf schildpadschilden en enkele dierenhuiden.

,,We hebben na de vondst een onderzoek gestart en gewacht of we eventuele verantwoordelijken konden oppakken'', aldus de parketwoordvoerder.

Volgens de woordvoerder worden op de luchthaven Zaventem, met zijn belangrijke verbindingen met Afrika, wel vaker vondsten van beschermde diersoorten en daarmee verbandhoudende smokkelwaar gedaan. ,,Maar een dergelijke hoeveelheid ivoor hebben we nooit gehad'', zei hij.

De vijftien aangehouden Chinese artsen worden behalve van de smokkel ook beschuldigd van bendevorming. Deze laatste beschuldiging is volgens de parketwoordvoerder mede bedoeld om verlenging van de aanhouding mogelijk te maken. Voor een langere aanhouding is een beschuldiging nodig waarop ten minste een jaar gevangenisstraf staat. Op ivoorsmokkel staat maximaal drie maanden cel.

De Chinezen zullen donderdag aan de raadkamer in Brussel worden voorgeleid. De parketwoordvoerder zei het waarschijnlijk te achten dat ze binnen niet al te lange tijd vrijkomen, als de beschuldiging van bendevorming niet kan worden bewezen. Daarna kan nog wel een veroordeling bij verstek volgen.