Argentinië hoopt op miljarden aan steun

In Argentinië is de financiële hulp van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met gemengde gevoelens ontvangen. Naast opluchting over de versnelde uitkering van eerder toegezegde leningen, heerst er spanning over de vraag of Argentinië ook nieuw geld zal krijgen.

Het IMF heeft vrijdag toegezegd heel snel 1,2 miljard dollar over te maken aan Argentinië om het land te helpen zijn economie uit het moeras te trekken. Het gaat om een vooruitbetaling van het hulppakket van 40 miljard dollar, dat het IMF vorig jaar december ter beschikking stelde en in tranches uitkeert.

Argentinië verkeert al drie jaar in een economische crisis. De financiële markten zijn de laatste maanden in toenemende mate bezorgd dat het land niet in staat zal zijn om betalingen te blijven doen op zijn schuld van 128 miljard dollar. Internationale hulp wordt gezien als cruciaal om paniek onder te voorkomen.

,,Het belangrijkste is dat men ons niet heeft laten vallen'', zei een Argentijnse econoom in een reactie. Argentinië praat nu ook met de grote Westerse industrielanden, waaronder de Verenigde Staten, over een extra financiële injectie van 5 miljard dollar. Minister Cavallo (Economische Zaken) liet gisteren weten dat het nog onzeker is of dat geld, dat beleggers zou kunnen geruststellen, ook komt.

De Amerikaanse onderminister Taylor (Financiën) zei gisteren bij zijn bezoek aan Argentinië dat de besprekingen ,,vruchtbaar'' zijn geweest.

Om het vertrouwen van de beleggers te herstellen heeft de regering van president De la Rua een strikt bezuinigingsprogramma opgesteld, dat voor veel sociale onrust heeft gezorgd.

De belangrijkste vakbonden hebben gisteren aangekondigd woensdag opnieuw een grote staking te organiseren in mogelijk ziekenhuizen, scholen en bestuursgebouwen. Eerder werden onder meer al snelwegen geblokkeerd uit protest tegen de voorgenomen kortingen op ambtenarensalarissen en pensioenen, die kunnen oplopen tot 13 procent.

Economen hebben dan ook twijfels of de regering erin slaagt om het begrotingstekort tot nul terug te brengen, zoals de bedoeling is van de bezuiningen. Eén van hen, oud-minister Alemann, zei op de radio. ,,Niemand gelooft dat een tekort van nul mogelijk is''.