Weken van schroot en opgegraven tv-lijken

Ik kwam dinsdag terug van het jaarlijkse geslachtsziekte-onderzoek.

Enige dag! In ieder geval leuker dan het Land van Ooit. Om het te vieren besloten mijn partner en ik thuis te blijven voor een avondje monogaam wezen en tv-kijken naar niet te moeilijke programma's. Dus keken we naar Netwerk. Daar doen ze altijd alsof ze wereldnieuws hebben, maar achteraf valt het allemaal reuze mee.

En daar verscheen ze: Amanda Spoel! Op herhalingsoefening. De vrouw die jaren geleden, in AVRO's Service Salon, aan de rijpere tv-kijker uitlegde dat je met een druiper beter kunt gaan praten met een dokter dan met een loodgieter. Daarna was ze actief achter de camera om af en toe in te vallen als anchorvrouw van Netwerk.

Ze draagt het leed met zich mee. Als onderwerp behandelde ze Schrootgedoe in Rotterdam. En dat straalt Amanda dan ook helemaal uit: ik ben schroot en inzetbaar als er maar genoeg pancake opzit.

In de zomer wordt bij de publieke omroep schroot ingezet of eindeloos herhaald. Zo zien we Willebrord Frequin struinen door de tuin met Marco Bakker, personen komen voorbij die inmiddels zijn overleden en Patty Brard heeft bij Het Swingpaleis een totaal ouderwets ingewaved kapsel waar zelfs Leco van Zadelhoff gillend wakker van zou worden.

En wat dan nog nieuw is blijkt ingeblikt te zijn en verre van actueel, zoals Pauw in Panama. Jeroen Pauw praatte met Marijke van Hees. Op de avond dat bekend werd dat weinig mensen vertrouwen hebben in Melkert als lijsttrekker van de PvdA. Daar komen geen vragen over. Ook niet over afzien van vervolging door het openbaar ministerie van Nina Brink. Net die avond was Gerard Spong te gast in Panama. De mussen vallen dood van het dak dus waar maak je je druk over? En dat is ook zo.

Ik maak me ook niet druk over de afsluitende woorden die Amanda Spoel sprak na de reportage over Nina Brink die in haar gelijk werd gesteld en vrij kwetsbaar voor de camera was verschenen. ,,Ze heeft een moeilijk jaar achter de rug, maar er wel een flinke duit aan overgehouden.'' Ja, dit was Netwerk goedenavond! D'r had een flinke vent achter pamfletteketet Spoel moeten staan en haar van die stoel moeten beuken met een ijzeren wok. Ik voorspel dat Amanda Spoel in 2098 nog opgegraven wordt en in het tv-museum Laren tentoongesteld zal worden als het afgegraven tv-lijkje. Zo zagen de tv-babes er rond 2000 uit.

En in een andere vitrine Viola Holt. Zij heeft mij al weer hartstikke angstig gemaakt met de mededeling dat ze komend seizoen, prime time, terugkomt op tv!

Om te besluiten met de altijd weer legendarische woorden: ,,Met een programma waar ik nog niets over kan en mag zeggen.'' Dan weet je eigenlijk al dat ze lekker in Mexico kan blijven en daar dolfijnenvlees aan een spiesje kan rijgen.

De leukste zin kwam deze week van Sugar Lee Hooper in het spelletje Wie ben ik!

Wie dat is?

Ja, de wateroverlast in Polen of een landverschuiving in Indonesië valt ook niet uit te leggen. Maar aan het eind van het programma, toen haar team met 1 punt had verloren en ze dus geen kadootje kreeg van André van Duin zei ze: ,,Dit is de vijfde keer dat ik meedoe en weer geen prijs.''

    • Paul de Leeuw