Voorlichting aan belegger `klungelig'

HBG steekt de hand in eigen boezem. De wijze waarop het bouw- en baggerconcern zijn aandeelhouders heeft voorgelicht over mogelijke fusies ,,was klungelig en heeft terecht tot irritatie geleid''.

Dat zegt bestuursvoorzitter van Hollandsche Beton Groep (HBG) C. Reigersman desgevraagd in reactie op het onderzoek dat de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof naar het concern liet verrichten. De onderzoekers, J. Peters en P. Moerland, stellen dat de informatieverstrekking over fusiebesprekingen met Ballast Nedam en het afketsen van overleg met Boskalis gebrekkig was en te wensen overliet.

Volgens hun gisteren gepubliceerde onderzoek is het vertrouwen van de aandeelhouders van HBG in de leiding van het concern aangetast en zou het bestuur hierdoor op termijn niet goed meer kunnen functioneren. Het onderzoek beveelt het bouwconcern aan een ,,krachtige inspanning te leveren'' in de vorm van een geschreven toelichting op beleidsmogelijkheden en gemaakte keuzes. Ook moet HBG een bijzondere aandeelhoudersvergadering bijeenroepen om over de koers van het concern te spreken. Het bouwbedrijf gaat de aanbevelingen opvolgen.

HBG heeft van aandeelhouders veel kritiek gekregen op het gebrek aan informatie over de keuzes die het concern maakte in de zogenoemde baggeroorlog. HBG wees een bod van Boskalis op zijn baggerdivisie HAM af en koos voor een fusie met Ballast Nedam Baggeren.

Daarop spanden de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en 18 grootaandeelhouders een rechtszaak tegen het concern aan. De klagers verweten HBG's bestuur wanbeleid.

Volgens het onderzoek is echter van wanbeleid van HBG's bestuur geen sprake. Voorzitter van de Ondernemingskamer H. Willems leek de aandeelhouders in juli nog gelijk te geven. Volgens Willems had HBG beleid gevoerd op basis van ,,irrationele argumenten''. De uitvoer van de baggerfusie tussen HBG en Ballast werd in de ijskast gezet en een verkennend onderzoek werd gelast. Daaruit blijkt dat HBG wel zorgvuldig heeft gehandeld. De VEB beraadt zich op te nemen stappen.

Of de baggerfusie tussen HBG en Ballast toch door mag gaan hangt af van het eindoordeel van de Ondernemingskamer. Gisteren sprak de Europese Comissie uit geen bezwaren tegen de fusie te hebben.

    • Freek Staps