Voetjes

Bij reclame voor chocoladerepen verschijnt sinds jaar en dag rechtsboven in beeld een tandenborsteltje. Valt het iemand nog op? Omroepen tonen op dezelfde manier hun logo. Denkt iemand wel eens `naar welke omroep kijk ik – aha, daar is het logootje?' En sinds twee maanden wordt ook ieder fictieprogramma voorafgegaan door Kijkwijzer-pictogrammen, zowel op het scherm als in de omroepgidsen.

Het zijn speldenprikken, die bij nadere inspectie leeftijdsclassificatie, spanning, geweld en seks verbeelden. Ze moeten de ouders informeren over het soort programma dat hun kind wil bekijken. Ze worden ook in de bioscoop gebruikt en zullen binnenkort voor videospelletjes en dvd's gaan gelden. Maar werkt het?

,,Die voetjes? Dat kan toch ook een speurtocht zijn?'' was de reactie van een 12-jarig kind op het pictogram voor seks. De opmerking komt uit een online peiling die de Kinderconsument onlangs hield over de bekendheid van de Kijkwijzer. Daar bleek uit dat veel gezinnen de symbolen kennen, maar dat ze maar zeer weinig gebruikt worden.

Uit onderzoek van bureau Intomart en het NICAM, het instituut dat namens de omroepen de Kijkwijzer introduceerde, bleek dat slechts 32 procent van de ouders van kinderen tussen de 8-15 jaar gebruik maakt van de symbolen bij het beoordelen of een tv-programma geschikt is voor hun kind. Daarentegen was driekwart van de ondervraagde ouders bekend met het classificatiesysteem.

Het NICAM is ,,nog niet tevreden'', meldt directeur Wim Bekkers. In september, bij het begin van het nieuwe televisieseizoen, komt het instituut met een vervolgcampagne die ouders duidelijk moet maken wat de symbolen betekenen. Ook non-fictieprogramma's zullen vanaf september Kijkwijzer-symbolen meekrijgen.

Daarnaast zal het NICAM ook de klachtencommissie onder de aandacht brengen. Omdat de omroepen zelf hun programma's classificeren, kan het voorkomen dat ouders hun kinderen naar een programma laten kijken waarvan ze eigenlijk vinden dat de Kijkwijzers anders had moeten zijn. Inmiddels zijn er ,,tientallen'' reacties geweest op verkeerd geclassificeerde programma's. Een aantal klachten is in behandeling.

    • Titia Ketelaar