VN erkennen fouten in ontvoeringszaak Israël

De Verenigde Naties geven toe beoordelings- en communicatiefouten te hebben gemaakt in de ontvoeringszaak van drie Israëlische soldaten. Dit staat in een rapport dat de VN gisteren hebben uitgebracht.

Uit het document blijkt dat de VN ten tijde van het incident al concludeerden dat de ontvoerde soldaten ,,mogelijk zwaar gewond waren en aan hun verwondingen zouden kunnen overlijden''. Zij verzuimden deze informatie snel door te geven aan Israël.

De ontvoering van Israëlische soldaten had in oktober vorig jaar plaats bij de door Israël bezette Shebaa-boerderijen, een strook land waarvan Libanon, Syrië en Hezbollah beweren dat het Libanees is. Volgens Israël en en VN horen de Shebaa-boerderijen bij de door Israël bezette Golanhoogte (. De kwestie zorgde voor een hoog oplopende diplomatieke rel tussen Israël en de VN, omdat de VN weigerden ongecensureerde filmopnamen van de VN-vredesmacht UNIFIL vrij te geven waarop informatie zou staan over de Libanese guerrillabeweging Hezbollah die mogelijk aanknopingspunten zou bieden voor het onderzoek.

Het rapport, opgesteld in opdracht van secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, brengt de volkerenorganisatie op verschillende punten in verlegenheid. Er blijkt uit dat de VN niet over een, maar over drie videobanden beschikken die van belang kunnen zijn in de ontvoeringszaak. In juli gaf de VN, na lang ontkennen, toe over een band te beschikken waarop de voertuigen staan die mogelijk tijdens de ontvoering zijn gebruikt.

De conclusie van het rapport is dat de VN geen getuige zijn geweest van de ontvoering en dat zij geen band hebben van de misdaad. De fout om Israël niet tijdig op de hoogte te brengen van de beschikbare informatie komt voort uit beoordelingsfouten en interne communicatiestoornissen en ,,is niet het resultaat van een komplot'', aldus het rapport.