Verstekelingen in Kanaaltrein Londen

In holle ruimtes onder wagons van de flitstrein Eurostar Parijs-Londen zijn gisteren bij aankomst in Waterloo Station zestien asielzoekers gevonden. Het gaat om vijf vrouwen, twee mannen en negen kinderen in de leeftijd van drie tot vijftien jaar, allen vermoedelijk afkomstig uit Roemenië.

Passagiers die uitstapten hoorden klopgeluiden onder de wagons. De trein haalt tijdens de reis door de Kanaaltunnel snelheden tot 300 kilometer per uur en de temperatuur in de holle ruimten is dan bijna niet te harden. Het is onduidelijk waar de illegalen precies onder de trein zijn gekropen.

Duizenden asielzoekers pogen elke maand naar Groot-Brittannië te komen via de Kanaaltunnel. Door zich te verstoppen in vrachtwagens of in een trein hopen ze van Frankrijk naar Groot-Brittannie te komen. Dit ondanks het feit dat aan Franse zijde de bewaking recentelijk is verscherpt met waakhonden en hekken die onder stroom staan. Het meeliften onder een wagon van de hogesnelheidslijn werd in maart van dit jaar voor het eerst ontdekt.

Met de treinen die door de Kanaaltunnel rijden, komen ook op andere wijze maandelijks mogelijk zo'n vierhonderd mensen illegaal Engeland binnen. Die methode is in Parijs slechts een kaartje kopen tot Calais, aan de Franse kust, en dan in de trein blijven zitten totdat deze Groot-Brittannië heeft bereikt. Wanneer mensen eenmaal op Brits grondgebied zijn, mogen zij officieel asiel aanvragen.