Unilever veilig, maar meer ook niet

Als er ooit een veilig aandeel is geweest, dan is het wel Unilever. De producent van basisartikelen als voedsel en schoonmaakproducten heeft een fantastisch tweede kwartaal achter de rug en houdt vast aan zijn voorspelling dat de groei dit jaar in de dubbele cijfers terecht zal komen. De winstmarges gaan langzaam maar gestaag vooruit, de herstructurering die het aantal merkproducten tot zo'n 400 kaskrakers moet terugbrengen verloopt volgens plan en de kostenbesparingen die moeten voortvloeien uit de integratie van Bestfoods voldoen aan de verwachtingen. Problematische Latijns-Amerikaanse fabrieken worden afgestoten. Het concern voelt de Amerikaanse groeivertraging niet eens, omdat het zoveel essentiële producten fabriceert.

Unilever is nog nooit zo goed in vorm geweest en heeft bewezen dat het probleemloos de grootste herstructurering uit de geschiedenis van het bedrijf kan doorvoeren zonder van de doelstellingen af te wijken. De koers is al bijna drie jaar onafgebroken hoog en ligt op een niveau van meer dan 20 maal de verwachte winst voor dit jaar. Maar de Europese concurrenten Nestlé en Danone worden respectievelijk op een niveau van 22 en 27 maal de verwachte winst verhandeld. Unilever ligt achterop door zijn lagere winstmarges en zijn zorgenbarende tweehoofdige structuur. Het meeste goede nieuws lijkt al in de koers te zijn verwerkt en beleggers nemen hun winsten. De koers van Unilever is tot rust gekomen totdat zich meer goed nieuws aandient.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • John Coppock