Surinaamse journalist vrij na cocaïne-`val'

De rechtbank in Haarlem heeft een Surinaamse journalist in vrijheid gesteld die door justitie wordt verdacht van cocaïnesmokkel.

De 31-jarige Rinaldo Tuur, verslaggever van het Surinaamse radiostation Apintie, is volgens zijn advocaat C. Korvinus het slachtoffer geworden van een Surinaamse drugsorganisatie die de reputatie van de journalist heeft willen aantasten. Hij heeft tien dagen in een Nederlandse gevangenis gezeten nadat in een koffer met een bagagelabel en nummer dat op naam stond van de journalist ruim drie kilo cocaïne was gevonden.

Het openbaar ministerie gaat tegen de vrijlating in hoger beroep. Er zijn volgens een woordvoerder voldoende aanwijzingen om door te gaan met het onderzoek.

Korvinus zegt dat de Haarlemse rechtbank Tuur heeft vrijgelaten omdat zonneklaar is dat de man het slachtoffer is van een dubieus complot. Tuur kwam op uitnodiging van de Stichting Damsko en omroep Tamara vorige maand naar Nederland om het Surinaamse Kwakoe-festival bij te wonen. Op Schiphol ontdekte de douane dat er in een koffer met een bagagelabel dat verwees naar Tuur cocaïne zat. De koffer werd onder observatie gesteld maar door niemand van de bagageband gehaald.

Tuur zegt dat de drugskoffer niet van hem is. Toen hij aankwam in Nederland heeft hij de drugskoffer ook niet aangeraakt, maar heeft hij met een andere koffer Schiphol verlaten. Hij werd gearresteerd toen hij zich tien dagen later opnieuw op de luchthaven meldde om terug te vliegen naar Paramaribo.

In zijn verhoor bij de politie heeft Tuur verklaard te vermoeden ,,dat iemand mij terug wil pakken. Iemand heeft mijn naam misbruikt. Ik ben journalist en heb kritiek geuit op de werkwijze van de politie op Zanderij (de Surinaamse nationale luchthaven, red.)'' bij de aanpak van drugssmokkel.

Volgens de directeur van radio Apintie, Charles Vervuurt, is Tuur ,,een van de meest populaire en betrouwbare journalisten in Suriname''. Hij verklaart ,,erg verrast'' te zijn over diens arrestatie.

Rinaldo Tuur zou vandaag weer terugvliegen naar Suriname.