Studiestad ruilen

Studenten die zijn ingeloot voor de studies tandheelkunde of geneeskunde kunnen voortaan via de internetsite van de Informatie Beheer Groep (IBG) de studiestad ruilen waarin zij door de IBG geplaatst worden.

De IBG, die de ingelote studenten over de studies verdeelt, wil het studenten hiermee eenvoudiger maken te ruilen als de toegewezen plaats hun niet bevalt. ,,Hoe sneller hun verzoek binnen is, des te meer kans hebben zij'', aldus een woordvoerder van de IBG.

Studenten kunnen nu ook wel ruilen, maar dan moeten zij dat schriftelijk bij de IBG aanvragen. Volgens de IBG hebben zich dit jaar al enkele tientallen aankomend studenten gemeld om te ruilen.

Het loten van studenten voor een studieplaats bij studies met een numerus fixus is omstreden. Minister Hermans (Onderwijs) biedt universiteiten en hogescholen daarom de mogelijkheid om een beperkt aantal plaatsen te reserveren voor aankomend studenten met zeer goede resultaten of veel relevante werkervaring. Bovendien hebben instellingen meer mogelijkheden gekregen om `aan de poort' te selecteren.