Ricottacake met aardbeiencoulis

Probeer voor dit recept verse ricotta uit een Italiaanse delicatessenwinkel te kopen. Verse ricotta is romiger en smakelijker dan de ricotta in voorverpakte plastic bakjes en levert een smeuïger pudding op. U kunt desgewenst een paar eetlepels slagroom door voorverpakte ricotta (als die alleen maar verkrijgbaar is) kloppen als die te droog lijkt. Laat voorverpakte ricotta ook niet uitlekken.

Doe de verse ricotta in een met kaasdoek beklede zeef en zet boven een kom. Laat een paar uur uitlekken.

Verwarm de oven voor op 170° C. Vet een cakevorm van 7 x 10 x 20 cm in met boter en zet weg. Bereid een waterbad door een rechthoekige ovenschaal met water te vullen. De cakevorm met de pudding wordt er later in gezet zodat de ricottacake tijdens het bakken in de oven gelijkmatig gaar wordt.

Doe de uitgelekte ricotta, eierdooier, suiker, vanille- en amandel-essences en gemalen kaneel in een grote kom en klop met een elektrische handmixer tot een licht en luchtig mengsel. Klop er het citroenraspsel door.

Klop de eiwitten met een snufje zout en wijnsteenzuur tot stijve pieken. Klop circa een kwart van het eiwit door het ricottamengsel. Spatel er dan met een pannenlikker de rest van het eiwit door. Schep het ricotta-eiwitmengsel in de ingevette vorm en zet die in het waterbad. Zet de pudding circa 35 tot 40 minuten in de oven, of tot een ingestoken satéstokje er schoon uitkomt. Laat de pudding afkoelen voor u hem in plakken snijdt.

Doe voor de aardbeiencoulis de aardbeien, suiker en wat citroensap in een keukenmachine of blender en draai tot een puree. Doe in een kom, dek af en bewaar in de koelkast.

Snijd de pudding in plakken, schik op mooie dessertborden en lepel er wat aardbeiencoulis omheen. Garneer met een takje verse munt of citroenmelisse.

    • Kim Maclean