In Italië blijft de macht tellen

Waarom investeren Italiaanse banken in hemelsnaam in Telecom Italia?

Niet om geld te verdienen. Unicredito en IntesaBCI spenderen ieder 770 miljoen euro aan een belang van 10 procent in het biedingsvehikel dat Pirelli in elkaar heeft getimmerd om de controle over het Italiaanse telecomconcern over te nemen. Dat is een hoop kapitaal om in een niet-beursgenoteerde, niet-liquide investering te steken. Wellicht hopen de banken hun belang over een paar jaar aan een buitenlandse koper zoals Deutsche Telekom over te kunnen doen, maar er is niet in een nooduitgang voorzien.

Bovendien betalen de banken ook hetzelfde absurd hoge bedrag dat Pirelli moest neertellen om zijn belang in Telecom Italia te verwerven. Meer dan de helft van hun investering zou onmiddellijk moeten worden afgeboekt, als zou worden uitgegaan van de huidige marktwaarde.

Unicredito en Intesa zijn de grootste Italiaanse banken, met een beurswaarde van respectievelijk 25 en 21 miljard euro. Ze kunnen zich allebei op papier een verlies van bijna 400 miljoen euro veroorloven. Het is niet meer dan een zakcentje voor ze.

Toch zullen hun aandeelhouders zich afvragen waar ze aan toe zijn. Een deel van het antwoord is dat Unicredito en Intesa hopen de huisbanken van Telecom Italia te worden. Ze verwachten dat Marco Tornchetti Provera, de nieuwe baas van Telecom Italia, allerlei kapitaaltransacties hun richting in zal sturen.

Daar kunnen twee kanttekeningen bij geplaatst worden. De banken zouden dan een buitengewone hoeveelheid winstgevende transacties moeten binnenhalen om hun papieren verliezen goed te maken. En als ze daar al in zouden slagen, moeten de minderheidsaandeelhouders van Telecom Italia oppassen dat hun bedrijf niet wordt overspoeld met dure, laaggekwalificeerde financiële diensten.

Maar dat is niet de enige uitleg. Zoals zo vaak in Italië worden zakelijke beslissingen opgelegd door de noodzaak om mee te doen aan een machtsspel. Tronchetti is nu vermoedelijk de machtigste industrieel van Italië. Unicredito en IntesaBCI willen aan zijn kant staan. Of hun aandeelhouders geld overhouden aan de transactie is van ondergeschikt belang.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Hugo Dixon