Illegalen op Curaçao krijgen binnenkort gratie

Illegalen die al langere tijd op Curaçao wonen en werken, krijgen binnenkort de kans om een legale status te verwerven. De gezaghebber van Curaçao, L. Richards-Dindial, heeft een ,,periode van gratie'' aangekondigd.

Het is onbekend hoeveel illegalen er op Curaçao wonen, maar volgens de gezaghebber gaat het om ,,een aantal duizenden''. De voorwaarden om een legale status te verkrijgen, zijn nog niet uitgewerkt. Hierover voert Richards-Dindial nog overleg met minister R. Martha (Justitie).

Met de maatregel wil het eilandbestuur een einde maken aan de illegalenproblematiek. Richards-Dindial is van mening dat de leef- en werkomstandigheden van illegalen verbeterd moeten worden. Illegalen worden volgens hem vaak als criminelen behandeld en de medische en sociale opvang geeft problemen, omdat illegalen onverzekerd zijn en nergens staan geregistreerd.

,,Een groot deel van de illegalen draagt bij aan het draaiende houden van de Curaçaose economie'', zegt Richards-Dindial. ,,Bij legalisering worden ze verplicht belasting te betalen en premies voor medische zorg af te dragen. Ook wordt zo voorkomen dat al het verdiende geld naar familie in het buitenland verdwijnt.''

Werkgevers van illegalen kunnen in de toekomst de belasting ook niet meer ontlopen. Illegale arbeiders zijn vooral werkzaam in de bouw, het huishouden en de horeca, aldus Richards-Dindial.

De gezaghebber van Curaçao voert nog overleg met de gezaghebbers van de overige vier Antilliaanse eilanden. Saba en Sint Eustatius hebben nauwelijks een illegalenprobleem, maar Bonaire en Sint Maarten doen waarschijnlijk mee met de periode van gratie.

De gezaghebber heeft verder aangekondigd dat de illegalenbarakken op het terrein van de Bon Futuro gevangenis niet meer mogen worden gebruikt. De barakken zijn enkele jaren geleden gebouwd om de illegalen in afwachting van hun uitzetting in op te sluiten, maar de gebouwtjes verkeren nu in deplorabele staat.