Honkbalteam ontsnapt aan forse blamage

Het Nederlands honkbalteam balanceerde gisteren tegen Kroatië bij het Europees kampioenschap op de rand van de afgrond. Bijna was het nationale team onttroond als titelhouder en had het tijdens het wereldkampioenschap 2003 in Cuba van een afstand moeten toekijken.

Tegen het nederige Kroatië keek Nederland in de zevende inning plotseling tegen een 3-7 achterstand aan. Uiteindelijk wist de ploeg in de zevende en achtste slagbeurt alsnog toe te slaan en met 8-7 te winnen.

Een blamage kon worden afgewend en vandaag staat Nederland gewoon in de halve finale tegenover Frankrijk. Met het bereiken van de halve finale stelde het honkbalteam ook deelname aan het WK 2003 veilig.

Kroatië is pas voor de tweede maal op een EK aanwezig, Nederland is met zestien titels recordhouder. Maar het zou geen blamage geweest zijn als het wedstrijdverloop als referentiekader dient.

Bij Kroatië gooide de tot Kroaat genaturaliseerde Jimmy Summers. Hij is in de Nederlandse competitie werper van ADO uit Den Haag. Summers had veel worpen nodig, gaf negen vrije lopen weg, maar kreeg slechts vijf hits te verwerken. Bovendien speelde Nederland aanvallend opnieuw onder zijn kunnen. ,,Ik heb er geen verklaring voor'', zei bondscoach Robert Eenhoorn. ,,We brengen onszelf gewoon te veel en te vaak in de problemen.''

Door het gebrek aan slagprestaties werden liefst zestien lopers op de honken achtergelaten. In de zesde inning werkte Kroatië heel behendig een 3-1-achterstand weg. De Nederlandse werper Orlando Stewart kwam in de problemen en werd vervangen door Dave Draijer. Een foutieve aangooi en drie honkslagen zorgden uiteindelijk voor een plotselinge 3-5-voorsprong voor Kroatië.

Maar de ploeg was nog niet klaar met Nederland, want in de zevende slagbeurt werden daar nog eens twee punten aan toegevoegd. Draijer kreeg een tweehonkslag tegen, zijn opvolger Patrick Beljaards gooide tweemaal vier wijd en zag een puntenscorende honkslag in het veld verdwijnen.

Cruciaal was dat een Kroatische loper in deze inning in de fout ging en de puntenproductie daarmee afbrak. Nederland profiteerde daarvan door in de zevende inning zelf tweemaal te scoren op een fout in het Kroatische binnenveld. In de achtste inning drukte Nederland uiteindelijk door. Een doorgeschoten bal en een honkslag van Harvey Monte waren goed voor drie punten, 8-7. Patrick de Lange had het werpen in de zevende inning overgenomen en zou Nederland niet meer in de problemen laten komen.