Generaals uit Bosnië naar gevangenis

Drie moslim-generaals die donderdag in Bosnië zijn aangehouden, worden dit weekeinde overgebracht naar het VN-cellencomplex van het Joegoslavië-tribunaal in Scheveningen.

Volgens een woordvoerder van de Bosnische regering hebben de drie zich niet verzet tegen hun overdracht aan het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië. De generaals Mehmed Alagic (54) en Enver Hadzihasanovic (51) — beiden gepensioneerd — en brigade-generaal Amir Kubura (37) werden donderdag op verzoek van het VN-tribunaal gearresteerd.

De drie generaals worden aangeklaagd op grond van hun zogenoemde commandoverantwoordelijkheid tijdens de oorlog in Bosnië (1992-1995). Dit betekent dat ze verantwoordelijk worden gesteld voor de oorlogsmisdaden van hun ondergeschikten. De aanklacht geldt de periode tussen januari 1993 en januari 1994 toen honderden Kroatische en Servische burgers en krijgsgevangenen in Centraal-Bosnië door moslimstrijders werden gedood.

Graham Blewitt, plaatsvervangend hoofdaanklager, benadrukte gisteren dat de meeste misdrijven zijn gepleegd door de `mujahedeen'. Duizenden van deze buitenlandse moslimstrijders namen begin jaren negentig deel aan de strijd in Bosnië.

Hadzihasanovic was commandant van het Derde Legerkorps. In de oorlog was hij ook stafchef van het leger van de moslims. Twee jaar geleden zei de generaal in een vraaggesprek met een weekblad uit Sarajevo dat hij de buitenlandse moslimstrijders ,,niet onder controle had''. Saillant is dat Haď­zihasanovic begin april in Den Haag was, als laatste getuige in het eerder deze week afgesloten proces tegen Radislav Krstic. Het tribunaal veroordeelde de Bosnisch-Servische generaal donderdag tot 46 jaar cel voor zijn aandeel in de genocide in Srebrenica.

Tegen Alagic, die in de oorlog commandant was van het Zevende Legerkorps, werd in Bosnië al een proces voorbereid wegens corruptie. De derde verdachte, Kubura, leidde de Zevende Moslimbrigade die bekend stond om haar ideologische gedrevenheid. De brigade begon de gewapende strijd altijd met een gebed.

Voor het VN-tribunaal zijn tot nu toe vrijwel uitsluitend Serviërs en Kroaten aangeklaagd. ,,Dit is de tweede dagvaarding tegen Bosnische moslims en zeker niet de laatste'', liet aanklager Blewitt gisteren weten. ,,Er lopen op dit moment nog een aantal onderzoeken en die zullen zeker resulteren in dagvaardingen.''