Economie doet Buhrmann pijn

Beursfondsen denken soms te gemakkelijk dat ze ongevoelig zijn voor de economische malaise. Zoals Buhrmann.

Het ideale beursfonds is boven alles voorspelbaar. Door zijn spreiding in verschillende activiteiten, door zijn spreiding over regio's of doordat de activiteiten ongevoelig zijn voor de schommelingen in de wereldeconomie.

Tot dat soort veilige fondsen behoort bijvoorbeeld Unilever, de maker van Knorr maaltijdmixen, Solero ijsjes en Omo waspoeder. Mensen moeten altijd eten en hun kleren wassen, ook als de economie even wat minder draait. Unilever kon gisteren trots melden dat de nettowinst over het tweede kwartaal met 52 procent was gestegen tot 900 miljoen euro. De winst per aandeel kwam uit op 0,84 euro, boven de verwachting van de markt.

Toch werden de cijfers door beleggers niet beloond. De koers daalde gisteren met zo'n 2 procent. Wellicht omdat beleggers de koersstijging van eerder deze week van ruim 5 procent aan het verzilveren waren. Mogelijk ook omdat zij al vooruitlopen op een herstel in de technologiesector en geld uit de degelijke, maar dure fondsen als Unilever weer vrijmaken voor aankopen in de veel lager geprijsde tech-sector.

Een ander voorbeeld van een stabiel fonds was Buhrmann, dat donderdag zijn cijfers over het tweede kwartaal publiceerde. Het bedrijf prees zichzelf op 15 februari van dit jaar bij een toelichting op de jaarcijfers nog aan als een fonds dat ongevoelig is voor de conjunctuur.

Buhrmann is de grootste handelaar in kantoorartikelen ter wereld en levert bijvoorbeeld inktpatronen, papier, pennen en paperclips aan bedrijven. Als bedrijven daarop willen bezuinigen, zo luidde in februari de boodschap van bestuursvoorzitter F. Koffrie, doen ze dat juist door de inkoop te centraliseren en met de grootste en goedkoopste leverancier (lees Buhrmann) in zee te gaan. Marktleider Buhrmann rekende in februari juist nog op extra groei.

De werkelijkheid viel hard tegen. Bedrijven bezuinigen niet alleen op business class vliegen, op etentjes en feestjes, maar ook op dure pennen, zo blijkt. Buhrmann moest sinds april zijn prognoses al vier keer naar beneden bijstellen, waardoor het fonds hardhandig werd afgeprijsd van dik boven de 30 euro in maart tot minder dan 10 euro deze week. De lagere waardering is niet alleen de uitkomst van een rekensom met de lagere winsten als uitgangspunt. Ook de factor waarmee de winst vermenigvuldigd moet worden (de koers-winstverhouding) is door analisten verlaagd nu Buhrmann wel degelijk gevoelig blijkt te zijn voor een recessie.

De enige voorspelbaarheid zat afgelopen donderdag in de vergelijking van de vier divisies die bestuursvoorzitter Koffrie gaf. ,,Het wordt eentonig'', zei hij bij de zoveelste dia. ,,Ook hier zijn de marges gedaald.''

    • Remmelt Otten