DE WEEK

Een kwart is volgens de regels gegaan, 60 procent van het geld is terecht verstrekt. FNV-voorzitter de Waal verdedigde oud-minister Melkert dan ook. Het geld is voor werkgelegenheidsprojecten bestemd geweest. Misschien is er in de praktijk iets fout gegaan. Dat is dan die driekwart en die 40 procent. Werk, werk, werk, was het motto. Is er in Nederland soms nog werkloosheid? Nou dan. Dat fenomenale resultaat is het terugstorten van de door Brussel opgeëiste subsidies wel waard. Het gaat goed met Nederland.

Shell boekte in het tweede kwartaal een recordwinst van 8,7 miljard gulden. Een huis kost inmiddels vier ton gemiddeld. Hoeren willen een zakelijke rekening bij de bank kunnen openen. Van de Rabo en ABN Amro mag dat. Van de Postbank niet. Gebeurt er iets akeligs (`Wordt er eentje omgelegd') dan staat de Postbank in een kwade reuk. Dan ga je nat, zei de bedrijfsjurist. Hoeren mogen bij de Postbank wel een particuliere rekening openen. Dan gaat de bank blijkbaar niet nat? Vanaf september kunnen ook daklozen en asielzoekers een particuliere rekening bij banken openen. Het gaat goed met Nederland.

Nina Brink wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Beschuldigingen dat zij met WorldOnline misbruik van voorwetenschap had gemaakt, valsheid in geschrifte en bedrog bij de beursgang van haar bedrijf had gepleegd en het publiek misleid, zijn door het OM geseponeerd. De advocaten O. Hammerstein en G. Spong, die benadeelde beleggers vertegenwoordigden, exit.

Gedupeerde beleggers in Amazon dagen in de Verenigde Staten de zakenbank Morgan Stanley voor de rechter. Haar analist zou een te rooskleurige voorstelling van zaken hebben gegeven.

Een analist van het Amerikaanse ministerie van Financiën voorspelde deze week dat de Amerikaanse economie het ergste achter de rug heeft. Zou, als 't niet klopt straks, zo'n analist dan ook voor de rechter worden gedaagd?

De Amerikaanse kartelpolitie heeft Vivendi Universal en Warner wegens onwettige prijsafspraken aangeklaagd. Het ging om cd's en video's van de tenoren Carreras, Domingo en Pavarotti. Vivendi ontkent de aantijging. Warner heeft een schikking getroffen en belooft het niet weer te doen.

De Europese Commissie staakt haar vervolging van banken die kosten in rekening brengen voor het wisselen van geld, hoewel door de invoering van de euro op 1 januari 1999 de wisselkoersen vastliggen en er in de eurozone dus geen koersrisico meer bestaat. De banken, waaronder ook de Nederlandse, hebben hun tarieven inmiddels verlaagd. Over hun hoge tarieven voor grensoverschrijdende betalingen in de eurozone ligt Brussel met de banken nog overhoop.

Personeel van ABN Amro krijgt te horen of het `misbaar' is. Driekwart van de 24.000 werknemers in Nederland hoort tussen nu en 15 september dat zij voor een `vertrekpremie' in aanmerking komt. Als in 2004 de reorganisatie achter de rug is moeten er 6.250 banen geschrapt zijn. De bank gaat in Nederland verder met bijna 18.000 man, van wie er dus 12.000 weten dat zij `misbaar' zijn.

Randstad is door de Arbeidsinspectie gekapitteld wegens de arbeidsomstandigheden waaronder zijn uitzendkrachten werken. Als een baas onze mensen schopt kunnen wij ze alleen beenbeschermers geven, had bestuursvoorzitter Zwarts van Randstad gezegd.

Bij KLM brak afgelopen zaterdag een wilde staking onder grondwerktuigkundigen uit. Het was op Schiphol het drukste weekeinde van het jaar. Zeker 4.500 passagiers werden gedupeerd met vertragingen tot maximaal vijf uur. De stakende technici zeiden dat hun lonen ver achterop liepen.

Terwijl naar Europa de massa-ontslagen uit de VS inmiddels zijn overgewaaid, heeft de Europese Centrale Bank deze week besloten de rente niet te verlagen. In maart zei ECB-president Duisenberg dat Europa voor het overgrote deel van lokale vraag afhankelijk is, dus in grote mate van de Amerikaanse economie is geïsoleerd. Het was niet zijn eerste uitspraak die bij menigeen de wenkbrauwen deed fronsen. Want gaat het wel goed met Europa? Is Europa van de neergang van de Amerikaanse economie wel gevrijwaard? De industriële activiteit kromp in juli voor de vierde achtereenvolgende maand, de daling van de werkloosheid stagneert.

Maar met Nederland gaat het goed. Handelsbedrijf Buhrmann gaf deze week zijn vierde winstwaarschuwing af.

    • Paul Friese