De Jansma-special

Goed nieuws uit Toronto waar tijdens de Summer Nationals het programma Jack, ontworpen door de Nederlander Hans Kuijf, het wereldkampioenschap voor bridgesoftware veroverde. De kampioen van verleden jaar, Meadowlark, en het sterk geachte GIB, waren niet van de partij. Wellicht durfden zij de confrontatie met het alsmaar sterker wordende Jack niet aan. Ongeveer tegelijkertijd werd deze zomer het populaire bridgefestival van Deauville gehouden.

Het toernooi in Deauville, een luxe badplaats aan de Franse westkust, werd dit jaar gedomineerd door Nederlandse bridgespelers. Het algemeen klassement van het voortoernooi was een prooi voor Michel Jialal uit Zoetermeer, die een unieke prestatie leverde door alle drie de disciplines op zijn naam te brengen. Na een onderbreking van twee jaar speelden Jan Jansma en uw verslaggever weer eens met elkaar. In een spannende finale wonnen zij de open paren en een paar dagen later, samen met Huub Bertens en Ton Bakkeren, ook het viertallentoernooi. Heeft u wel eens gehoord van de Jansma-special?

Zuid kwam uit met ♦A en switchte naar ♣B voor de heer van oost. In een poging om het contract te stelen, speelde deze meteen harten op. Jansma nam voor met het aas, speelde klaveren door en kreeg zijn aftroever in die kleur. NZ plus 300. Daar kwam nog eens 420 bij, omdat op de andere tafel Bertens-Bakkeren 4♠ mochten spelen.

Jan Jansma verklaarde zijn opmerkelijk 3SA bod als volgt: ,,Als ze (de tegenpartij) niet bieden heeft partner bijna zeker een schoppenstop. En als zij de schoppens wel kunnen oprapen, bieden ze meestal 4♠ (zoals hier). Gezien de voor hen gunstige kwetsbaarheid, denken ze immers een goedkope redding te hebben.'' Tegen Oostenrijk trok Jansma opnieuw de aandacht:

Ton Bakkeren opende de westhand met 2♣ – zwak met de hoge kleuren – waarna NZ in 6SA belandden, te spelen door zuid. De leider, Martin Schifko, was blijkbaar nog niet helemaal bekomen van de vermoeienissen van zijn uitstapje naar Polen, waar hij een week eerder tot jeugdwereldkampioen was gekroond, want hij claimde twaalf slagen. Terecht bestreed Huub Bertens, die zwaar tegen zat in de ruitens, deze jeugdzonde en het contract verdween voor een down in het board. Dit gebeurde op de andere tafel:

Via Niemeijer en RKC Blackwood kwam Jan Jansma in 6♠ terecht. Na klaveren uit, wikkelde hij het spel voorbeeldig af: ♣H, ♡A, klaveren getroefd, ♡H, harten getroefd, alle troeven getrokken en een ruiten afgegeven. De volgende ruitenhonneur vormde de twaalde slag. Op deze wijze omzeilde Jansma dus mogelijke ruitenaftroevers. Het spel lijkt down na hartenstart, maar is ook dan gemaakt: ♡A, ♣H, ♡H, harten getroefd, alle troeven en oost komt in een ingooidwang in de lage kleuren. Bridge is simpel.

Tip: doe mee aan de Scheveningse Bridgeweek, Nederlands enige echte bridgefestival; van 5/8 t/m 12/8. Butler, viertallen, paren. Locatie: Zwaardstraat 16, Scheveningen; 070-3515241.

    • Jan van Cleeff