Advies: schors Davids voor acht maanden

De anti-dopingcommissie van het Italiaans Olympisch Comité CONI heeft een schorsing van acht maanden geadviseerd tegen Edgar Davids. De Nederlandse voetballer van Juventus werd na een controle op 4 maart positief bevonden op het spierversterkende middel nandrolon.

De Italiaanse voetbalbond neemt volgens de gebruikelijke procedure het advies van het CONI in beraad en doet later uitspraak. Het Italiaans Olympisch Comité heeft Davids bovendien voorgedragen voor een boete van ruim twee ton. Daarnaast wil de instantie dat de speler als zijn schorsing is afgelopen nog zes maanden lang op `onverwachte momenten' wordt getest. ,,We zullen niet berusten in deze uitspraak'', aldus zijn advocaat R. Geerlings. ,,Er bestaat nog steeds ernstige twijfel of er bij Edgar waarden zijn gevonden van boven de toegestane twee nanogram per milliliter en ook is het niet zeker of het om nandrolon gaat.''

E. Vrijman, dopingexpert en ook een advocaat van Davids, zag in deze eerste uitspraak lichtpuntjes. ,,Acht maanden is de minimumstraf die staat voor dit vergrijp. In dat opzicht zie ik al verschil met bijvoorbeeld Couto (Portugese speler van Lazio Roma, red.), tegen wie eerst zestien maanden werd geëist en die vervolgens tien maanden schorsing kreeg opgelegd.''

De overige straffen vindt Vrijman minder begrijpelijk. ,,Die boete is kennelijk iets dat samenhangt met de Italiaanse wetgeving. Een controle van zes maanden na afloop van de schorsing is onzinnig. Daaruit blijkt dat men er niets van begrijpt. In andere sporten is controle tijdens een schorsing weleens het geval. Daarbij kan ik me meer voorstellen.''

[Vervolg SCHORSING: pagina 9]

Advocaat davids dreigt FIFA-baas Blatter met rechter

[Vervolg van pagina 1]

Details over de verdere procedure wil advocaat Vrijman vooralsnog niet prijsgeven. De strategie is in grote lijnen duidelijk. Bij Davids zouden slechts 35 honderdste nanogram per milliliter boven de toegestane waarde van 2 zijn gevonden. ,,Wij willen bewijzen dat de norm van 2 nooit is hard te maken. Ik denk dat wat wij kunnen aantonen over de tests die daar zijn uitgevoerd behoorlijk desastreus is voor de betrokkenen. Ons doel blijft gewoon Edgar in het nieuwe seizoen weer aan het voetballen te krijgen. Ja, het liefst al op 1 september, bij Ierland-Nederland.''

Davids was al voorlopig geschorst. Het is de international inmiddels wel toegestaan in vriendschappelijke wedstrijden uit te komen. Vandaar dat hij gisteravond mocht meespelen in een toernooi in Bari om de Bira Moretti-trofee. Ook Internazionale en Lazio Roma nemen deel aan dit sterk bezette evenement ter voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Uit de laagst mogelijke eis van acht maanden blijkt dat Joseph Blatter eerder deze week voor zijn beurt heeft gesproken. De voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA suggereerde dat er bij Davids meer zou spelen dan nandrolon. ,,Ik denk dat het niet alleen om nadrolon gaat'', zei de voorzitter voor de NOS-televisie. ,,Het gaat om iets anders. Maar ik kan hier verder geen details over geven.''

De uitspraak zette veel kwaad bloed bij Juventus. De Italiaanse nummer twee van vorig seizoen heeft inmiddels een fax van Blatter ontvangen. Daarin zegt de voorzitter van de wereldvoetbalbond ,,verkeerd te zijn begrepen''. ,,Ik wilde alleen maar zeggen dat het raar was dat de Italiaanse bond nog geen uitspraak had gedaan. Dat terwijl de tests al zo lang geleden zijn gedaan. De FIFA zal zich in ieder geval neerleggen bij een besluit van de Italiaanse bond.''

De verdediging van Davids en Juventus nemen echter geen genoegen met de fax van Blatter. ,,Hij moet toch echt publiekelijk zijn excuses aan Edgar aanbieden'', aldus Geerlings. ,,Anders stappen we naar de rechter.''