Zeven gewonden bij ontploffing zware autobom in Londen

Zeven mensen zijn vannacht gewond geraakt, toen een zware autobom ontplofte in een druk uitgaansgebied in het westen van Londen. De Britse politie houdt terroristen van de Real IRA, een afsplitsing van de IRA, verantwoordelijk voor de aanslag.

De explosie vond plaats kort voor middernacht, in een winkelstraat bij het drukke metrostation Ealing Broadway. Ramen van winkels en huizen sprongen kapot. Van de auto bleef weinig meer over.

Veel jongeren, die zich hadden verzameld in pubs en restaurants in de buurt, vluchtten in paniek naar buiten. Het gebied waar de bom ontplofte werd direct afgezet door de politie, die vreesde dat er nog een tweede bom was. Die vrees bleek ongegrond. Naar verwachting zou het metrostation vandaag weer geopend worden; de winkelstraat zou de hele dag afgesloten blijven.

Een half uur voor de explosie ontving de politie een waarschuwing, dat een bom tot ontploffing zou worden gebracht in een grijze wagen die was geparkeerd vlakbij het metrostation. Volgens de politie waren de aanwijzingen niet precies, zodat in de korte tijd die haar nog restte de explosie niet verhinderd kon worden. Voor de bom zou 40 kilogram aan explosieven zijn gebruikt. ,,Het is een wonder dat er geen mensen zijn gedood'', zei Alan Fry van Scotland Yard. ,,De aanslag was duidelijk bedoeld om slachtoffers te maken.'' De bomaanslag zet de vredesbesprekingen over Noord-Ierland verder onder druk. Woensdag presenteerden de Britse en Ierse regeringen een nieuw vredesvoorstel, om de impasse waarin het Noord-Ierse conflict is geraakt te doorbreken.

De onderhandelingen lopen voortdurend stuk op de weigering van IRA- en andere extremisten hun wapens in te leveren. Ontwapening is dan ook onontbeerlijk, wil het conflict tot een oplossing komen, zeggen de opstellers van het voorstel. Maandag wordt van de betrokken politieke partijen een antwoord verwacht op het Brits-Ierse vredesplan.

De Real IRA, een radicale afsplitsing van de IRA, voelt zich niet gehouden aan een afgesproken wapenstilstand. De splintergroepering wordt verantwoordelijk gehouden voor een serie bomaanslagen. Woensdag maakten deskundigen nog een bom onschadelijk op het vliegveld van Belfast.