YourNews ontslaat deel werknemers

Internetbedrijf YourNews, dat nieuws en spelletjes verkoopt aan websites en mobiele-telefoniebedrijven, heeft eenderde van zijn werknemers ontslagen en zijn vestiging in Duitsland gesloten. Oprichter en bestuursvoorzitter Jan van Ottele is door de raad van commissarissen geschorst.

Commissaris Hans de Werd, een van eerste investeerders in het bedrijf, heeft de leiding overgenomen. ,,De opdracht is nu om te proberen break-even te worden met het geld dat we op de bank hebben staan'', zegt De Werd in een telefonische toelichting. Hij wil niet zeggen waarom Van Ottele het veld moest ruimen.

YourNews heeft in mei dit jaar een kapitaalinjectie van 5 miljoen euro (11 miljoen gulden) binnengehaald van investeerder Residex, een onderdeel van verzekeraar Achmea. Die injectie kwam bovenop een investering van 9 miljoen euro in januari door Insight Capital (van Roel Pieper), ABN Amro participaties en het Vlaamse GIMV, drie verstrekkers van durfkapitaal aan beginnende bedrijven.

,,Ik heb nog geen compleet beeld van de financiële situatie, want ik zit hier pas drie dagen'', zegt De Werd. ,,Maar het voortbestaan van het bedrijf staat op korte termijn nog niet op het spel. We zitten niet in een noodsituatie. We moeten de plannen aanpassen omdat de groei lager uitvalt dan in onze prognoses was opgenomen.''

Hij heeft besloten om de vestiging in Duitsland, waar acht mensen werken, te sluiten. ,,We schaakten op drie borden, maar beperken dat tot twee: Nederland en Engeland. In Engeland gaan we door omdat het een veelbelovende markt is, we er al veel klanten hebben en er een goed team zit.'' Wel moesten er in Nederland negentien mensen opstappen. ,,We hebben nu in totaal nog vijftig medewerkers.''

YourNews, opgericht in 1997, is een syndicator van content (inhoud), een soort tussenhandelaar in nieuws, horoscopen en uitslagen van voetbalwedstrijden. Veel van de contracten zijn gebaseerd op een verdeling van de opbrengsten. ,,Daarom gaan we ons nu vooral richten op content die echt wat oplevert. We leveren nu bijvoorbeeld een spelletje, mobile missile, aan een grote mobiele operator. Als die bellers elkaar raketten gaan sturen, delen wij mee.'' De markt voor content als sportberichten en spelletjes biedt meer perspectieven dan die voor nieuws. De Werd: ,,Die staat onder druk omdat iedereen aan het bezuinigen is.''