`We moeten concurrerend blijven'

Tony Pedder wordt de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van het Brits-Nederlandse staal- en aluminiumconcern Corus. Hij volgt tussenpaus Brian Moffat op, die Corus met harde hand saneerde.

Op de benoeming van Tony Pedder als nieuwe chief executive officer van Corus is met name in IJmuiden bij Hoogovens met gemengde gevoelens gereageerd. Vakbondbestuurder A. van der Molen van de Unie is niet onverdeeld gelukkig met het feit dat na het ontslag van de Nederlander Fokko van Duyne en de Engelsman John Bryant (beide managers waren te besluiteloos) ,,weer een Brit de dagelijkse leiding krijgt bij Corus'', het fusieproduct van Hoogovens en British Steel. Frits van Wieringen, voorzitter van de ondernemingsraad van Corus, is positiever en heeft Pedder, al sinds 1972 in dienst van British Steel en een veteraan in de staalindustrie, leren kennen als ,,de meest Europese Engelsman binnen het bedrijf.'' Een vergelijkbare reactie komt van Jos Duynhoven van FNV Bondgenoten: ,,Ik denk dat Pedder kundig is. Hij maakt een goede indruk. Nu komt het er op aan of hij ook de goede beslissingen neemt.'' Vrijwel direct na zijn benoeming stond Pedder uitgebreid de pers te woord. Drie vragen aan de nieuwe topman.

Afgelopen maart zei u: `Hoogovens is slipping away'. U doelde op het feit dat Hoogovens als één van de modernste staalfabrieken ter wereld binnen het zwaar noodlijdende Corus evenals British Steel ook geen winst meer maakte. Hoe is die situatie nu?

,,Je kunt die situatie toch niet los zien van het geheel. Ik denk dat we als Corus met name in Groot-Brittanië een aantal zeer moeilijke maatregelen hebben moeten nemen maar dat we er redelijk voor staan. Ik kan met het oog op de halfjaarcijfers volgende maand geen details geven, maar Hoogovens vertoont een verbetering ten opzichte van een half jaar geleden. Hoewel het reorganisatieprogramma `World Class IJmuiden', pas aan het begin staat.''

Niettemin repten de Britse zondagsbladen vorige week over een nieuwe ontslagronde bij Corus, waarbij 13.000 banen op de tocht zouden staan en waarbij ook Hoogovens in IJmuiden niet buiten schot zou blijven.

,,Dat sloeg op mogelijke Amerikaanse handelsrestricties. De VS is een belangrijke markt voor ons. De regering Bush heeft een plan opgesteld om wereldwijd staatssubsidies in de staalsector tegen te gaan en de capaciteit af te bouwen. Wij vinden als Corus zo'n discussie zeer belangrijk omdat wij onze bijdrage aan capaciteitsvermindering al geleverd hebben.''

Maar stel dat de pessimisten gelijk krijgen en er werkelijk opnieuw duizenden banen moeten verdwijnen?

,,Een wereldwijde economische vertraging of handelsmaatregelen van de VS kunnen we niet sturen. Wel kunnen we ons bedrijf zo efficiënt mogelijk inrichten om ons te wapenen tegen dit soort ontwikkelingen. Dat gebeurt momenteel. Want ondanks de problemen moet je er voor zorgen dat je op de wereldmarkt concurrerend kunt opereren. Ik constateer dat het personeel van Corus ondanks de moeilijke omstandigheden geweldig reageert op de huidige uitdagingen en de agressieve handelssfeer in de markt. Dat enthousiasme onder het personeel is een factor die niet valt te onderschatten.''

    • Marc Serné